Svijet
0

Putin se opet "igra mačke i miša"

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Vladimir Putin ponovno se poigrao "mačke i miša" s biračima u svojoj zemlji i s ostatkom svijeta, piše u četvrtak Daily Telegraph u redakcijskom komentaru o iznenađujućem potezu ruskog predsjednika da imenuje novog premijera.

Putin je, naime, za premijera postavio malo poznatoga finansijskog zvaničnika Viktora Zubkova, iako su stručnjaci predviđali da će na taj položaj biti unaprijeđen jedan od dvojice aktuelnih prvih potpredsjednika ruske vlade Sergej Ivanov.

Svojim izborom predsjednik Putin je još jednom pokazao da su njegovi potezi potpuno nepredvidljivi.

Uspon Zubkova iz anonimnosti nezaobilazno podsjeća na dane kada je Boris Jeljcin 1999. Vladimira Putina postavio za premijera i svoga nasljednika.

To poređenje, međutim, istovremeno treba poslužiti i kao upozorenje, jer je Putin 2000. godine, kada je stekao vrhovnu vlast, počeo sistematski rasipati Jeljcinovo naslijeđe i Rusiju pretvarati u djelotvorniju ali manje liberalnu državu.

Na isti način, napominje uvodničar Daily Telegrapha, i Viktor Zubkov, ili bilo koja druga politička ličnost koju Putin izvuče iz šešira, mogao bi postati svoj čovjek kada mu se u rukama, na položaju šefa države, nađe ogromna moć.

Dopisnik The Independenta iz Moskve izvještava da se iznenađujuće imenovanje Viktora Zubkova u tamošnjim političkim krugovima tumači kao prvi potez u ključnoj predizbornoj sezoni uoči parlamentarnih izbora u decembru i predsjedničkih koji se održavaju u martu iduće godine.

Očekuje se da će sada nezaobilazno doći i do korjenitih promjena u sastavu vlade. Jučerašnja zbivanja, ističe novinar Independenta, samo su dodatno povećala neizvjesnost koja vlada u Moskvi uoči predstojećih izbora.