Svijet
0

Putin se ipak ne vraća u Kremlj

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Dmitrij Peskov, glasnogovornik ruskog premijera Vladimira Putina, odbacio je u četvrtak pisanje ruskog dnevnika Vedomosti da bi ruski predsjednik Dmitrij Medvedev mogao podnijeti ostavku na tu funkciju u 2009. godini i time otvoriti put za povratak Putina u Kremlj.

"To su jednostavno razmišljanja jednog lista i taj izvještaj je apsolutno bez osnova", rekao je Peskov, zamoljen da prokomentira pisanje ruskog lista.

"Predsjednik Ruske Federacije je Dmitrij Medvedev, koji je izabran na određeni period na tu dužnost", dodao je premijerov glasnogovornik.

Ruski predsjednik iznio je u srijedu u obraćanju naciji prijedlog o produžavanju predsjedničkog mandata na šest godina sa sadašnje četiri.

Ruski list piše, pozivajući se izvor blizak Kremlju, da je to dio plana koji je formulirao Vladislav Surkov, zamjenik šefa predsjednikova kabineta, za prijevremene predsjedničke izbore na kojima bi Putin bio kandidat.

"Po tome scenariju, Medvedev bi mogao ranije podnijeti ostavku, pozivajući se na promjene ustava, a onda bi se predsjednički izbori mogli održati 2009.", tvrdnja je neimenovanog izvora toga lista.

U međuvremenu bi se Medvedev mogao prihvatiti nepopularnih socijalnih reformi i promjena ustava kojima bi se produžio predsjednički mandat "tako da bi se Putin mogao vratiti u Kremlj na duži period", navode Vedomosti.

Ruski list piše da bi u tom slučaju Putin, koji je sada premijer, mogao vladati tokom dva šestogodišnja mandata, od 2009. do 2021. godine, prenio je Reuters.