Svijet
27

Putin: SAD u Evropi ima nuklearno oružje, da li je stoga Njemačka okupirana?

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
Suverenitet svih država, uključujući Ukrajinu, mora biti poštovan, rekao je predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin.

On je tokom gostovanja u CBS-ovoj emisiji "60 minutes" izrazio sigurnost kako Sjedinjene Američke Države stoje iza rušenja predsjednika Viktora Janukoviča u februaru 2014. godine.

U razgovoru sa poznatim novinarom Charlijem Roseom, Putin je istakao kako Rusija poštuje suverenitet Ukrajine, dodavši da ni u jednom momentu Moskva nije niti će ikada učestvovati u zbacivanju legitimne vlade.

"Volio bih da države poštuju suverenitet drugih zemalja, uključujući Ukrajinu. To znači da moraju sprečavati državne udare, neustavne aktivnosti i nelegitimnu smjenu vlasti", rekao je Putin.

On je dodao kako je potpuno neprihvatljivo rješavati probleme kroz neustavne metode, aludirajući na događaje u Kijevu početkom 2014. godine. Podsjećamo, tadašnji predsjednik države Viktor Janukovič zbačen je sa pozicije nakon višednevnih protesta koji su uslijedili nakon niza njegovih proruskih političkih poteza. Previranja u državi naposljetku su izazvala građanski rat na istoku zemlje.

"Naši partneri u Sjedinjenim Američkim Državama uopće ne skrivaju činjenicu da podržavaju one koji su zbacili Janukoviča s vlasti", rekao je Putin.

Predsjednik Rusije vjeruje kako je Amerika pomogla opoziciji da otjera Janukoviča.

"Znamo kako je pomoć poslana, znamo koliko su plaćeni, znamo u kojim državama su obučavani i znamo ko su bili instruktori. Štaviše, naši partneri u SAD-u to uopće ne kriju", rekao je Putin.

SAD uz pomoć zapadnih saveznika povećava vojnu moć na istoku Evrope, a pod izgovorom kako Rusija predstavlja prijetnju po stabilnost. S druge strane, Putin negira postojanje ruskih jedinica u Ukrajini i napominje na postojanje američkog nuklearnog oružja u Evropi.

"Da li to znači da je Amerika okupirala Njemačku ili da okupacija nakon Drugog svjetskog rata zapravo nikada nije završena te da su okupacione snage promijenjene u nešto što zovemo NATO? A onda, kada mi zadržimo naše trupe na svojoj teritoriji, uz granicu sa drugom državom, to se vidi kao zločin", rekao je predsjednik Rusije.