Svijet
0

Putin: Rusija neće trovati svoj narod

FENA
Vladimir Putin (Foto: AP)
Vladimir Putin (Foto: AP)
Rusija nema namjeru da truje svoj narod ukidanjem zabrane uvoza povrća iz zemalja Evropske unije (EU), izjavio je u petak ruski premijer Vladimir Putin, reagujući na kritike Bruxellesa.

" Predstavnici Evropske komisije kažu da se ova odluka kosi s odredbama Svjetske trgovinske organizacije", rekao je Putin na konferenciji željezničkih radnika u Sočiju na Crnom moru.

On je dodao da Rusija neće trovati svoj narod.

"Lično ću se postarati da vidim da li je zabrana opravdana, dok čekamo dodatne informacije evropskih partnera", rekao je Putin.

Evropska komisija (EK) saopćila je da je mjera Moskve disproporcionalna, a izaslanik EU-a u Moskvi Fernando Valenzuela rekao je da je zabrana neopravdana i protivi se odredbama Svjetske trgovinske organizacije, prenosi RIA Novosti.

Rusija je u četvrtak zabranila uvoz povrća iz EU kako bi spriječila širenje smrtonosne bakterije ešerihija koli, koja se prvi put pojavila u krastavcima.

Najmanje 18 osoba umrlo je od trovanja ovom bakterijom, većinom u Njemačkoj.

Rusija je takođe optužila Bruxelles da nije osigurao dovoljno informacija o izvoru infekcije.

Izaslanik EU-a u Moskvi Valenzuela rekao je da se zabrana kosi s propisima Svjetske trgovinske organizacije, što može da potkopa napore Rusije da postane članica tog tijela.

Obraćajući se u petak novinarima u Moskvi on je rekao da bi Rusija već sada trebalo dobrovoljno da primjenjuje propise Svjetske trgovinske organizacije.

Valenzuela je rekao da zabrana pogađa važan segment trgovine na relaciji EU-Rusija rekavši da ruski uvoz povrća iz EU dostiže vrijednost od 600 miliona eura.

Rusija, posljednja velika ekonomija koja još nije članica Svjetske trgovinske organizacije, očekuje članstvo u ovoj organizaciji naredne godine