Svijet
0

Putin: Rusija je spremnija na krizu nego 2008. godine

FENA
Vladimir Putin (Foto: AP)
Vladimir Putin (Foto: AP)
Rusija je sada bolje pripremljena za eventualnu globalnu ekonomsku krizu nego 2008., ali je za održavanje privrednog rasta neophodno poboljšati poslovnu klimu i razgranati privredu, izjavio je u četvrtak u Moskvi ruski premijer Vladimir Putin.

"Veoma smo svjesni da su naše pozicije jake, ali ranjive, zbog još uvijek visoke zavisnosti naše ekonomije od cijena energenata na svjetskom tržištu", rekao je Putin na investicionom forumu "Rusija zove".

Putin je istovremeno napomenuo da je strateški cilj divezrifikacija ekonomije kako bi se "otvorio put za hiljade novih projekata i poslovnih ideja", prenijeli su ruski mediji.

Prema Putinu, osnovni izvor finansiranja nove industrijalizacije Rusije moraju da budu direktne i portfeljne investicije, i on očekuje da će u narednim godinama udio investicija u osnivački kapital porasti na 25 posto ukupnog bruto domaćeg proizvoda (BDP).

Investicije za sada imaju udio od oko 20 posto u BDP, što je skoro dvostruko manje nego u Kini.

Susjedi Rusija i NR Kina su s Indijom, Brazilom i Južnom Afrikom u neformalnom klubu vodećih ekonomija u usponu BRIC.

Putin je istakao da su, u pogledu uticaja globalne dužničke krize na rusku ekonomiju, u zemlji stečeni ozbiljno iskustvo i devizne rezerve, a vlada i centralna banka imaju na raspolaganju instrumente koje će aktivirati u slučaju pogoršane situacije.

U svom provom nastupu pred investitorima otkako je prošlog mjeseca najavio da će se kandidovati za ruskog predsjednika na izborima 2012. godine, Putin je rekao da će se pridržavati odgovorne fiskalne politike i zalagati za ograničavanje državnog duga i veću efikasnost troškova.

Putin je također rekao da Rusija posjeduje dovoljno deviznih rezervi kojima može da kontroliše situaciju na valutnom tržištu.

Devizne rezerve Rusije u posljednjoj sedmici septembra opale su na 516,8 milijardi sa 526,0 milijardi zbog intervencija centralne banke, koja pokušava da ublaži nagli pad vrijednosti rublje.

"Ruska vlada svjesno planira da u naredne tri godine budžetski rashodi budu veći od prihoda kako bi realizovala planiran razvoj u ekonomiji i socijalnom sektoru", rekao je Putin uz napomenu da već 2015. godine očekuje kraj budžetskog deficita.

Rusko ministarstvo za ekonomski razvoj očekuje nulti budžetski deficit u ovoj godini, za iduću godinu prognozira deficit od 1,5 posto BDP-a, za 2013. godinu 1,6 posto, i za 2014. godinu 0,7 posto.