Svijet
0

Putin: Rusija će odgovoriti na izazove utrke u naoružanju

FENA
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u petak da će Rusija uvijek odgovoriti na međunarodne izazove, kao što je "utrka u naoružanju", posebno razvijajući novo oružje.

"Nova spirala utrke u naoružanju je pokrenuta u svijetu", rekao je on u svom govoru u Kremlju pred svim ruskim političkim dužnosnicima, javio je AFP.

"Rusija ima i uvijek će imati odgovor na nove izazove", rekao je ruski predsjednik čije je obraćanje dužnosnicima ličilo na govor naciji i koji je direktno prenosila državna televizija.

"Najrazvijenije sile, koje se oslanjaju na tehnološku nadmoć, investiraju po nekoliko milijardi u oružje nove generacije a njihovi troškovi iznose na desetke puta više od naših", naglasio je on.

"U godinama koje dolaze Rusija mora razviti novo oružje, čije će karakteristike biti iste ili još sofisticiranije od onog kojim raspolažu mnoge zemlje", zaključio je Putin, koji bi u maju trebalo da napusti Kremlj, praveći bilans svoje osmogodišnje vladavine.

Putin se okomio na SAD i NATO kojima prigovara zbog njihove vojne infrastrukture na ruskoj granici.

"NATO se širi, približava svoju vojnu infrastrukturu našim granicama. Mi smo ukinuli naše baze na Kubi i Vijetnamu. Šta imamo u zamjenu? Nove američke baze u Rumuniji, Bugarskoj. Elementi proturaketnog štita bit će raspoređeni u Poljskoj i Češkoj", rekao je on.

"Pokušavaju nas uvjeriti da sve to nije usmjereno protiv Rusije. Ne vidimo nijedan konkretan potez sa Zapada kojim se traži kompromis", kazao je.

On je istaknuo da je ruska zabrinutost potpuno osnovana usprkos pokušajima uvjeravanja da sve te aktivnosti nisu usmjerene protiv Rusije.

Izražavajući žaljenje što u posljednje vrijeme jača politika protekcionizma, Putin je rekao kako se vodi ogorčena borba za resurse, da "sve češće mirišu plin i nafta" te raste interes i prema Rusiji i njenim resursima.

"Sve češće se suočavamo s politikom uzdržavanja, nametanjem nelojalne konkurencije radi dostizanja resursa", rekao je ruski predsjednik, ističući da je njegovoj zemlji potreban "miran i pozitivan" dnevni red u međunarodnim odnosima i da se ona ne sprema da od bilo koga nešto otima.

"Rusija se ne namjerava izolirati i odvajati od ostalog svijeta. Ona teži da na međunarodnoj sceni bude pouzdan i dobronamjeran partner", istaknuo je ruski predsjednik.

Putin je naglasio da je Rusiji potrebna nova strategija razvoja njenih oružanih snaga do 2020. godine, uz uvažavanje novih prijetnji u savremenom svijetu.

Tako će, rekao je on, u narednih nekoliko godina biti pokrenuta proizvodnja novog naoružanja koje neće zaostajati, već biti i napredniji od stranoga, ali sredstva za vojnoindustrijski kompleks ne treba izdvajati nauštrb socijalno-ekonomskog razvoja zemlje.

"Rusija treba pokazati uzdržanost i ne treba dopustiti da bude uvučena u sukobljavanja i za privredu pogubnu utrku u naoružanju", rekao je Putin na sjednici Državnog vijeća, kojoj su prisustvovali ministri, gubernatori ruskih regija, predstavnici državnih organa i vjerskih zajednica te dužnosnici ruskog parlamenta.