Svijet
1

Putin: Rasmussen je tajno snimao naš razgovor i bez dozvole ga objavio

Anadolija
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Tokom četverosatnog direktnog televizijskog programa, ruski predsjednik Vladimir Putin odgovarao je na pitanja građana, a tom prilikom je i otkrio tajnu zbog čega lično nema povjerenja u generalnog sekretara NATO-a Andersa Fogha Rasmussena.

Putin se građanima Rusije u programu "Direkta linija" obratio 12. put kao predsjednik zemlje, a podsjetivši da je Rasmussen prije funkcije generalnog sekretara NATO-a bio premijer Danske, Putin je kazao da je zaprepašten viješću da je Rasmussen objavio tajne snimke njihovog ranijeg razgovora.

Istakavši da je za vrijeme Rasmussenovog mandata premijera Danske dobio od njega poziv za neplanirani sastanak, Putin je kazao da su se sastali, ali da je Rasmussen tajno snimao taj razgovor i bez dozvole ga kasnije objavio u medijima. Dodao je da nije mogao vjerovati svojim očima kada je to vidio.

"On je bio premijer Danske. Divna je to zemlja, sa prekrasnm ljudima. Mi imamo dobre odnose, bar smo ih do sada imali, a nadam se da će tako i ostati", kazao je Putin.

Naglasivši da je Rassmussen komentarisao da je snimke snimio "zbog historije", Putin je kazao da je ponosan, jer ga smatra tako važnim, ali dodaje da je razočaran činjenicom da mu nije nagovijestio da je sniman, niti je od njega tražio dozvolu za objavljivanje sadržaja.

U direktni program Putinovog obraćanja naciji, videolinkom se uključio i bivši agent američke obavještajne službe NSA Edward Snowden. Snowden je pitao Putina da li Rusija prisluškuje milione svojih građana, a ruski predsjednik je bio kategoričan da ruske vlasti to nikada nisu radile.

"Naravno da ne dajemo dozvolu za tako masovna prisluškivanja. Nadam se da to nećemo dozvoljavati ni u budućnosti. Ustvari, mi nemamo ni finansijsku, a niti tehničku mogućnost da poput SAD-a to radimo. Nećemo to raditi ni kada budemo mogli", zaključio je Putin.