Svijet
0

Putin predložio alternativni plan evropske proturaketne odbrane

FENA
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je vlastiti plan evropske proturaketne odbrane, kao alternativu sličnom američkom planu kojem se Moskva protivi.

Nakon dvodnevnih razgovora, u kući roditelja američkog predsjednika u saveznoj državi Maine, predsjednik Putin je izjavio da 'ne vidi potrebu da se u Češku i Poljsku postave dijelovi američkog proturaketnog štita'. Njegov domaćin, predsjednik George Bush, izjavio je da su te dvije srednjoevropske države integralni dijelovi američkog plana proturaketne odbrane.

No, američki predsjednik nije u potpunosti odbacio ruski prijedlog – rekao je da je Putinov prijedlog 'iskren i inovativan'.

Ruski predsjednik je predložio da se NATO savez kao i sve evropske zemlje pridruže zajedničkom projektu s Moskvom, te da se dio proturaketnog sustava postavi u Azerbejdžanu, a dio u južnoj Rusijijavio je VOA.

Sjedinjene Države i Rusija pronašli su tokom samita u Maineu više zajedničkog u vezi s iranskim nuklearnim programom, spomenuvši već uspostavljenu suradnju u naporima da se blokira iranski projekt, za kojeg zapadne zemlje tvrde da ima isključivo vojnu svrhu.