Svijet
0

Putin pozvao narod da glasa za njegovu stranku

FENA
Predsjednik Vladimir Putin pozvao je u četvrtak Ruse da u nedjelju na parlamentarnim izborima glasaju za njegovu stranku, Ujedinjenu Rusiju", naglasivši da će oni biti "važni za izbor novog predsjednika" u martu 2008.

"Pozivam vas da glasate, ali da glasate za Ujedinjenu Rusiju. Vjerujem u vašu podršku", rekao je Putin, koji se nalazi na čelu liste svoje stranke na parlamentarnim izborima, u televizijskoj poruci objavljenoj u 12 sati po lokalnom vremenu na državnim kanalima Rossia i Prvi kanal.

"Rezultati parlamentarnih izbora će bez sumnje biti važni za izbor novog predsjednika u martu 2008.", dodao je on u kratkoj poruci.

"Činjenica je da zemlja već sada ulazi u fazu kompletne promjene zakonodavne i izvršne vlasti", ponovio je on.

Predsjednik nije dao nikakav komentar na svoje vlastite namjere jer se on ne može kandidirati po treći put na predsjedničkim izborima u martu 2008., ali je obećao da će ostati utjecajan u politici.

Uzdrman raznim destabilizirajućim faktorima, dok Rusi ostaju traumatizirani ekonomskim šokom nakon raspada SSSR-a, on je upozorio na povratak liberala na vlast, koji su bili na vlasti 1990-ih godina za vrijeme Borisa Jeljcina.

"Treba spriječiti dolazak na vlast onih koji su bezuspješno pokušavali da upravljaju zemljom, a željeli bi da danas promijene model i uvale zemlju u priče o planovima razvoja Rusije, promijene politiku koju podržava naš narod i uvedu nas u vrijeme poniženja, ovisnosti i dezintegracija", rekao je on.