Svijet
0

Putin pozdravio Porošenkov plan za zaustavljanje nasilja

SRNA
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Rusije Vladimir Putin pozdravio je danas plan novoizabranog ukrajinskog predsjednika Petra Porošenka da se zaustavi nasilje u Ukrajini.

Ruski predsjednik je rekao da Ukrajina mora da zaustavi ono što je Porošenko nazvao "kaznenu" vojnu akciju u jugoistočnom regionu.

Putin je dodao da će Rusija uzvratiti mjerama za zaštitu svoje privrede ako Kijev potpiše sporazum o pridruživanjeu sa EU, prenio je Reuters.

Dva lidera su razgovarala 15-ak minuta, a njihov neplanirani sastanak inicirao je Francois Hollande pred početak ručka svjetskih lidera povodom ceremonije obilježavanja 70 godina od iskrcavanja savezničkih snaga u Normandiju.

Predsjednik Rusije se nakratko sastao i sa američkim predsjednikom Barackom Obamom.

Obama je tokom kratkog neformalnog susreta apelovao da ruski predsjednik iskoristi priliku i snizi tenzije u Ukrajini, nakon izbora Petra Porošenka za predsjednika te zemlje.

"Predsjednik SAD je jasno stavio do znanja da deeskalacija zavisi od ruskog priznavanja novoizabranog predsjednika Porošenka za legitimnog lidera Ukrajine, obustave podrške separatistima u istočnoj Ukrajini i njihovog snabdijevanja oružjem i materijalom", saopštio je zamjenik američkog savjetnika za nacionalnu sigurnost.

Jedan neimenovani zvaničnik Bijele kuće potvrdio je da se taj "nezvanični sastanak" održao, dodajući da je on trajao deset do 15 minuta.

To je prvi susret licem u lice između Obame i Putina od početka krize u Ukrajini, a do njega je došlo tokom zajedničkog ručka svjetskih lidera kojeg je organizovao Hollande.