Svijet
0

Putin potvrdio kandidaturu za predsjednika Rusije

SRNA
Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Vladimir Putin i Dmitrij Medvedev (Foto: AP)
Ruski premijer Vladimir Putin rekao je danas da je prihvatio prijedlog da se kandiduje za predsjednika na izborima u martu 2012. godine.

Govoreći na godišnjem skupu partije Jedinstvena Rusija Putin i aktuelni predsjednik Rusije Dmitrij Medvedev podržali su zamjenu uloga.

"Želim da vam se zahvalim za pozitivnu reakciju na prijedlog da se kandidujem za ruskog predsjednika. Za mene, to je velika čast", rekao je Putin, obraćajući se delegatima nakon prijedloga Medvedeva da stranka podrži predsjedničku kandidaturu aktuelnog premijera.

Putin je, takođe, napomenuo da bi Medvedev mogao postati naredni premijer nakon parlamentarnih izbora 4. decembra. 

"Uvjeren sam da će Jedinstvena Rusija pobijediti, a na osnovu podrške naroda Dmitri Anatolijevič moći će da formira nov, mlad, efikasan i energičan upravljački tim i novu vladu Ruske Federacije", istakao je Putin, javlja Bi-Bi-Si.

Putin je obraćajući se delegatima iznio smjernice svoje ekonomske politike uoči predsjedničkih izbora.

On je istakao da će kompanije koje isključivo posluju sa robama i sirovinama plaćati veće poreze, najavljujući niže takse za kompanije koje se bave inovacijom, gradnjom elektrana i proizvodnjom.
Putin je istakao da poreski sistem treba da bude fer i orijentisan u pravcu modernizacije privrede.

Bogataši moraju biti više oporezivani i to sa porezima na potrošnju, nekretnine i imovinu, kaže Putin.

"Porezi za dobrostojeće ljude, bogate, a njih ima sve više i više, treba da budu veći nego za srednju klasu, koja je najbrojnija", rekao je Putin.

Rusija trenutno ima paušalnu stopu poreza na dohodak od 13 odsto, bez obzira na visinu dohotka.

Putin se založio da Rusija zadrži ekonomski rast od 6-7 odsto godišnje i tako postane jedna od pet najrazvijenijih zemalja u svijetu u narednih pet godina.

Ruski predsjednik Medvedev, koji je je ranije prihvatio poziv da bude nosilac liste Jedinstvene Rusije na parlamentarnim izborima, rekao je da je spreman da "se lati praktičnog rada u vladi".
Podržavajući Putina za predsjednika Medvedev je rekao da bi bilo pošteno da partija podrži kandidaturu predsjedavajućeg stranke Vladimira Putina za predsjednika zemlje. 

Ovim su okončane višemjesečne spekulacije o tome da li Putin namjerava da se vrati u Kremlj i koju funkciju preuzima Medvedev.

Vladajuća Jedinstvena Rusija, čiji je Putin predsjednik, dominira politikom zemlje, a posmatrači kažu da je njegov povratak u Kremlj praktično zagarantovan.

Putin je već u dva mandata bio predsjednik prije nego je Medvedev nastupio 2008. Putin, po Ustavu, nije mogao da se kandiduje, treći uzastopni put.

Zapadni analitičari smatraju da Putin ima daleko veći uticaj i moć u zemlji od Medvedeva.