Rusija
0

Putin ponovo izbjegao odgovor o kandidaturi

FENA
Vladimir Putin (Foto: AP)
Vladimir Putin (Foto: AP)
Ruski premijer i raniji predsjednik u dva uzastopna mandata Vladimir Putin danas je ponovo izbjegao odgovoriti na pitanje hoće li se kandidirati na izborima za šefa države naredne godine, javile su ruske agencije.

Na pitanje učesnika omladinskog foruma "Seliger-2011", na istoimenom jezeru u Tverskoj oblasti, hoće li sljedeće godine doći na taj skup i u kom svojstvu, Putin je odgovorio kontrapitanjima da li će oni posjetiti Seliger 2012, da li im je zanimljivo da komuniciraju s njim, da postavljaju pitanja i da čuju odgovore.

"Je li vam bitno u kom svojstvu?", pitao je Putin, i na horski odgovor "ne" rekao da to važi i za pitanje o njegovoj kandidaturi, prenio je Itar-Tass.

Na sve češća pitanja novinara u posljednje vrijeme ruski premijer i aktuelni predsjednik Dmitrij Medvedev izbjegavaju odgovoriti direktno hoće li se kandidirati na predsjedničkim izborima 2012. godine.

Putin je došao helikopterom na jezero Seliger, gdje u okviru foruma postoji štand "Vladimir Putin i zdrav način života", izvještava ruska državna agencija.

On je isprobao svoju snagu na trenažeru za alpiniste, a dočekao ga je jedan od učesnika Nikita Italjancev, koji je za godinu dana oslabio 37 kilograma i umjesto ranijih 148 sada ima 113 kilograma.

Učesnici projekta obećali su da će za godinu dana ukupno oslabiti tonu, a Putin njima da će oslabiti pola kilograma.

Putin je prilikom ove posjete Seligeru odgovarao i na pitanja aktiviste projekta "Tvoj film o ratu", ispričavši da je njegov otac otišao na front u prvim danima Drugog svjetskog rata, kao i da je dva puta izbjegao skoro sigurnu smrt i u posljednji čas spasio svoju ženu u blokiranom tadašnjem Lenjingradu a sada Sankt-Peterburgu.

"Jedna je stvar kada iz udžbenika i filmova saznaješ o ratu, a druga kada je to dio porodične historije", rekao je Putin učesnicima projekta, koji namjeravaju da na osnovu priče premijera snime film o njegovom ocu.

Putin ih je zamolio da to bude film o sudbinama cijele generacije.

RIA Novosti izvijestila je da se Putin složio da učestvuje i u snimanju dokumentarnog filma o jednom danu u njegovom životu.

"Može", kazao je Putin na neočekivanu molbu jednog mladog novinara kanala E-TV, navela je ta agencija.

Vladina pres-služba je najavila da će se premijer upoznati s kampom i komunicirati s mladima, kojih je ove godine na obali Seligera, kod grada Ostaškov, oko 15.000 iz ruskih regija i desetak stranih država.