Svijet
15

Putin pokazuje hrabrost: U Sočiju se igrao sa perzijskim leopardom

Klix.ba
Pripreme za Zimske olimpijske igre u Sočiju privode se kraju, a ruski predsjednik Vladimir Putin nadgleda radove i pomno prati sve što se dešava u tom gradu na obali Crnog mora. Putin je, da bi svijetu prikazao kako su spremni za ZOI, posjetio i Nacionalni park Soči gdje se "družio" s mladunčetom perzijskog leoparda.

Neustrašivi ruski predsjednik koji se uvijek predstavlja kao macho tip i čovjek od akcije, i kojeg smo imali priliku vidjeti kako se igra s mladunčetom tigra, pliva u hladnom jezeru ili jaše konja gol do pojasa, bez imalo dvoumljenja ušao je u kavez gdje se nalaze mladunčad perzijskog leoparda, a sa jednim od njih se poigrao kao sa malom, pitomom mačkom.

Perzijski leopard je ugrožena vrsta, a zbog Zimskih olimpijskih igara Putin je odlučio obnoviti njihovu populaciju. Tako je leopard jedna od tri maskote Olimpijskih igara u Sočiju.

"Svidjeli smo se jedno drugome", rekao je Putin milujući mladunče leoparda.

No, ono nije ostalo dugo mirno u njegovom naručju, jer su ga uznemirili fotoaparati i novinari koji su prišli kavezu.

Ruski predsjednik istakao je da će Soči spremno dočekati petak, kada će svečano biti otvorene Zimske olimpijske igre. O problemima poput nedovršenih smještajnih kapaciteta i pobuni nekih zemalja koje smatraju da u Sočiju nisu zagarantovana prava homoseksualcima Putin nije želio govoriti.

Istakao je kako su Rusi potrošili rekordnu 51 milijardu dolara kako bi obnovili kompletnu infrastrukturu i izgradili moderna sportska borilišta i sportske dvorane.

No, nisu svi zadovoljni modernim Sočijem. Građani koji žive u tom gradu žale se na nedostatak vode za piće, oduzimanje imovine, a olimpijski komiteti brojnih zemalja svijeta zabrinuti su za sigurnost svojih sportista zbog prijetnji terorističkim napadima.

Putin tvrdi da nema razloga za paniku i brigu, jer će o svemu brinuti njegova policija, vojska i kozaci.

Kako će sve uistinu izgledati, saznat ćemo 7. februara. No, otvaranju Olimpijade neće prisustvovati mnogi svjetski zvaničnici. Barack Obama, predsjednik SAD-a, istakao je da neće doći zbog novog ruskog anti-gay zakona, ali u delegaciji SAD-a na otvaranju i zatvaranju Igara će biti i bivši sportisti koji su se javno deklarisali kao homoseksualci.

Na otvaranje i zatvaranje Igara neće doći ni visoki dužnosnici olimpijskih komiteta Francuske, Njemačke i Velike Britanije.