Svijet
0

Putin: Pobjeda nad fašizmom je zajednička

NINA
Nikada nismo dijelili pobjedu na svoju i tuđu, ona je zajednička, kazao je danas ruski predsjednik Vladimir Putin otvarajući paradu na Crvenom trgu u Moskvi u čast 60. godišnjice pobjede nad fašizmom.

"Uvijek ćemo pamtiti pomoć saveznika - SAD-a, Velike Britanije, Francuske i drugih država antihitlerovske koalicije te njemačkih i talijanskih antifašista", kazao je Putin.

Ruski je predsjednik istaknuo da se danas odaje počast hrabrosti svih Evropljana koji su pružili otpor nacizmu te je podsjetio da je Sovjetski Savez u godinama rata izgubio desetke miliona svojih građana, a da su među vojnicima palim na bojnim poljima bili ljudi svih nacionalnosti bivšeg SSSR-a.

"Zato je 9. maj sveti datum za sve zemlje Zajednice nezavisnih država, s kojima dijelimo zajedničku tugu, zajedničko sjećanje ili zajednički dug prema budućim naraštajima", kazao je Putin.

U središtu počasne tribune odakle visoki gosti prate paradu, do Putina sjedi američki predsjednik George Bush, a u prvom redu se nalaze predsjednik Francuske Jacques Chirac i njemački kancelar Gerhard Schroeder.

Parada je počela ceremonijom koju su obavili ministar odbrane Rusije Sergej Ivanov i komandant parade general Ivan Jefremov obilazeći sve postrojene trupe i čestitajući im "60. godišnjicu pobjede u Velikom domovinskom ratu".