Kritika rušenja spomenika
0

Putin optužio Gruziju da želi izbrisati prošlost

FENA
Foto: Reuters
Foto: Reuters
Ruski premijer Vladimir Putin žestoko je kritizirao nedavno rušenje sovjetskog spomenika u Gruziji, optuživši Tbilissi da pokušava izbrisati tragove "zajedničke prošlosti", a zatim je predložio njegovu obnovu u Moskvi.

"Po mišljenju naših stručnjaka, taj spomenik ima umjetničku vrijednost. Njegovo uništavanje je novi pokušaj da se iz pamćenja naroda bivšeg Sovjetskog saveza izbrišu uspomene na njihovu zajedničku prošlost i herojsku historiju", kazao je Putin dok je slike spomenika objavila televizija.

"Mislim kako je moguće da taj spomenik bude obnovljen u glavnom gradu nekada ujedinjene države, u Moskvi", dodao je on.

Spomenik posvećen uspomeni na umrle u Drugome svjetskom ratu raznesen je dinamitom u gruzijskom gradu Koutaissiju, a tom prilikom su izgubile život sedmogodišnja djevojčica i njena majka.

Odluku o uništenju spomenika je donio gruzijski predsjednik Mihail Saakašvili, izazvavši kritike u svojoj vladi i u Rusiji, u kojoj je ona okarakterizirana kao "čin državnog vandalizma".

Gruzija, čija je nezavisnost ponovo uspostavljena 1991. godine, nakon raspada Sovjetskog saveza, distancirala se od svoga velikog ruskog susjeda nakon što je "ružičasta revolucija" 2003. godine dovela na vlast Saakašvilija.

Dvije zemlje su se sukobile u munjevitom ratu u augustu 2008.