Svijet
0

Putin odlikovao naučnike iz ruske arktičke ekspedicije

FENA
Predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je uručiuo orden "heroja" naučnicima koji su podržali ruske pretenzije na planinski lanac ispod Arktičkog okena za koji se vjeruje da sadrži goleme rezerve nafte i gasa.

Naučnici su postavili rusku zastavu ispod leda Sjevernog pola u augustu u okviru arktičke ekspedicije koja je dovela do povećanog sporenja oko područja za koje američka studija tvrdi da može sadržavati i do 25 posto neotkrivene nafte i gasa. Rusija je jedna od nekoliko zemalja koje tvrde da polažu pravo na to područje.

Putin je potpisao dekret kojim odlikuje titulom Heroja Ruske federacije tri člana ekspedicije. Oni su Anatolij Salagevič, Jevgenij Černjajev i poslanik Artur Čilingarov. Četvrti član ekspedicije, poslanik Vladimir Gruzdev, odlikovan je Medaljom službe otadžbini, saopćio je Kremlj, javio je AP.

Rusko ministarstvo za prirodne resurse saopćilo je preliminarne rezultate uzoraka zemljine kore prikupljenih od ekspedicije koji pokazuju da je oko 2.000 kilometara dugi klanac Lomonosov pod Arktikom dio ruske teritorije. Ono je također saopćilo da treba obaviti još geoloških testova.

Nakon ruske ekspedicije, Kanada je najavila da će povećati svoju flotu ledolomaca i izgraditi dva nova vojna postrojenja na Arktiku, dok je Danska poslala tim naučnika koji bi našao dokaze da je klanac dio teritorije povezan Grenlandom. Američka vlada također je poslala ledolomac u istraživačku ekspediciju.

Sporenje je postalo još urgentnije s rastućim dokazima da globalno zagrijavanje sužava polarni ledeni pokrivač, otvarajući put za nova istraživanja resursa i za nove morske linije.

UN-ova Konvencija o zakonu na moru iz 1982. godine daje aktičkim zemljama deset godina nakon što ratifikuju sporazum da dokažu svoje tvrdnje da polažu pravo na polarnu ledenu površinu. Sve zemlje osim Sjedinjenih Država ratifikovale su sporazum.

Čilingarov, ugledni polarni naučnik, imenovan je herojem Sovjetskog saveza u 1980-im nakon što je predvodio ekspediciju u istraživačkom brodu koje je jedno vrijeme bio zarobljen na antarktičkom ledenom moru.