Svijet
0

Putin odgovara na kritike o slobodi medija u Rusiji

FENA
Ruski predsjednik Vladimir Putin, prozvan zbog ograničenja slobode štampe u Rusiji, odgovorio je da se "državni uticaj smanjuje" u tom sektoru i da je rusko zakonodavstvo o medijima "jedno od najliberalnijih u svijetu".

"Da bih odgovorio O'Reillyju, imam posve drugačije mišljenje. Državni uticaj se smanjuje, a ne pojačava", rekao je Putin na tribini povodom otvaranja 59. svjetskog kongresa novinara, odgovarajući na kritike predsjednika Svjetske asocijacije novinara Gavina O'Reillyja.

"Sigurno, u jedno određeno vrijeme je štampa bila vezana za neku vrstu oligarhijske diktature", rekao je šef Kremlja, aludirajući na glavne industrijske moćnike iz Jeljcinovog doba, koji su posjedovali dnevne listove i televizijske kanale koristeći ih u svoje vlastite svrhe.

"Priznajem da su ponekad ekonomske strukture tražile da imaju jak uticaj na neki novinarski tekst", dodao je Putin, odbacujući kritike na jedini privatni sektor.

"Ruski narod se opredijelio za demokratiju 1991., dakle, za slobodnu i neovisnu štampu. Zakon o medijima iz 1991. priznat je kao jedan od najliberalnijih u svijetu", ponovio je predsjednik.

O'Reilly je nešto ranije uputio niz razloga kritizirajući "direktnu ili indirektnu kontrolu ruske države nad značajnim dnevnim listovima i nepostojanje neovisne nacionalne televizije".

"Postoji još uvijek veliki skepticizam u vašoj zemlji kao i vani o postojanju stvarne volje da mediji postanu solidan finansijski akter, uticajan i neovisan u odnosu na rusko društvo", rekao je on.

"Mi nismo ovdje da vam dijelimo lekcije, već da postaknemo debatu i kritiku. Glavni prijedlog koji vam dajem jeste - slobodna i neovisna štampa, to je jedini način da se postigne jaka demokratija", dodao je predsjednik Svjetske asocijacije novinara.