Svijet
0

Putin odao počast žrtvama Staljinovih čistki

FENA
Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u utorak da su žrtve Staljinovih čistki žrtvovane za "ideje bez ikakovog smisla" i upozorio na "destruktivne političke rasprave".

"Ovdje smo da odamo počast žrtvama političkih represija 30-tih i 50-tih godina", kazao je on na svečanosti u Butovu, južnom predgrađu Moskve, mjestu u kojem je krv najviše tekla u vrijeme Staljinovih čistki, jer je tu strijeljano 20.000 ljudi 1937.-1938. godine.

"Ovakve tragedije su se u historiji ponavljale više puta. To se događalo kada su ideje, koje su izgledale privlačne, ali su bile bez smisla, stavljene iznad osnovnih vrijednosti: ljudskog života, ljudskih prava i sloboda", kazao je Putin.

"Još uvijek osjećamo tu tragediju. Teba raditi puno na tome da se ona nikada ne zaboravi", kazao je on, prenosi AFP.

Za "razvoj zemlje" i "rješavanje prolema" koji se postavljaju "treba politčkih rasprava i bitaka", ali "taj proces ne treba da bude destruktivan", kazao je predsjednik ne objašnjavajući svoju misao.

Predsjednik je prisustvovao komemoraciji u Butovu povodom Dana sjećanja na žrtve politčkih represija, ustanovljenog nakon raspada Sovjetskog saveza.

Kremlj je do sada pridavao malo pažnje Staljinovim masakrima od kojih su mnogobrojni počinjeni uz saučesništvo ruskih specijalnih službi (NKVD i KGB) u kojim je i Putin bio oficir.