Svijet
0

Putin obećao da će učiniti sve da se kriza riješi pregovorima

FENA
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u ponedjeljak da će Rusija učiniti sve što je u njenoj mogućnosti da doprinese rješavanju krize u Ukrajini pregovorima nakon pada malezijsklog aviona i zatražio da se siguran pristup jamči međunarodnim stručnjacima.

"Rusija će učiniti sve što može da kriza pređe iz vojne faze u fazu miroljubivih pregovora isključivo diplomatskim putem", kazao je Putin na jednom video snimku koji je objavio Kremlj, ne navodeći više pojedinosti.

On je ocijenio da katastrofe "sigurno ne bi bilo da se sukobi nisu obnovili 28. juna", poslije odluke Kijeva da prekine primirje.

"Niko nema pravo da koristi ovu tragediju u egoistične političke svrhe", ocijenio je on.

"Svi koji su odgovorni za sutuaciju u regiji treba da preuzmu odgovornost pred svojim narodom kao i pred narodima onih zemalja čiji su državljani izgubili živote u katastrofi", dodao je on.

Putin je ocijenio da je "neohodno učiniti sve kako bi se zajamčila sigurnost rada međunarodnim stručnjacima na mjestu tragedije".

On je ocijenio da prisustvo predstavnika separatista, ukrajinskih spasilačkih službi i malezijskih stručnjaka "nije dovoljno" i da je "neophodno" da dođe "grupa stručnjaka pod okrilejm Organizacije za međunarodnu civilnu avijaciju".