Svijet
0

Putin: Neosnovane su optužbe o tome da je Krim pripojen Rusiji

Anadolija
Foto: EPA
Foto: EPA
Predsjednik Rusije Vladimir Putin odbacio je optužbe o tome da je Krim pripojen Rusiji nakon što je jednostrano proglasio nezavisnost, javlja Anadolija.

U okviru posjeti Krimu, Putin je kazao da Krim ima ujedinjujuću ulogu za Rusiju zbog svoje historije i kulturnih vrijednosti.

"Krim nije pripojen, to je volja naroda. Ljudi koji žive na Krimu izjasnili su se po pitanju svoje budućnosti. Glupo je govoriti o bilo kakvim ilegalnim aktivnostima. Mi smo samo pitali narod šta želi, zar to nije demokratija? Optužbe su prazne i neosnovane", izjavio je ruski predsjednik.

Podsjetivši da Krim ima tri službena jezika, ruski, ukrajinski i tatarski, Putin je rekao da svi građani Krima uživaju ista prava.

Govoreći o sankcijama koje su zapadne zemlje uvele za Rusiju, istakao je da će kontrasankcije Moskve podsticati domaću proizvodnju. 

Ruski lider je juče otputovao na Krim i održao sastanke sa članovima Vijeća sigurnosti. Očekuje se da će on posjetiti gradsku bolnicu i luku, te da će obaviti razgovore kako bi grad Sevastopolj riješio postojeće probleme i postao turistički centar.