Svijet
0

Putin negira da vlada autoritarno

FENA
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin opovrgnuo je u četvrtak da vlada autoritarno, rekavši kako je puno puta tokom svoga mandata mogao promijeniti ustav, ali to ipak nije učinio.

"Ne mogu ovaj sistem nazvati autoritarnim, ne slažem se s time", rekao je Putin na svojoj prvoj velikoj pres-konferenciji nakon što se vratio u Kremlj.

"Kada bih smatrao da je totalitarni ili autoritarni sistem dobar, jednostavno bih izmijenio ustav. To sam mogao učiniti vrlo lako, to ne zahtjeva nikakav oblik nacionalnog izjašnjavanja", rekao je Putin.

"Dovoljno je bilo tu odluku progurati kroz parlament. Svjesno sam odlučio prijeći na drugu dužnost", dodao je.

Putin je istaknuo da mu "nije bio cilj vratiti se nakon četiri godine" jer "niko nije znao šta će se dogoditi kada je izbila (finansijska) kriza".

Ruski predsjednik je podijelio s javnošću svoju viziju demokracije.

"Mi u glavama imamo ideju da je demokracija trockizam, anarhija. To nije tačno. Demokracija je prije svega vladavina prava, smatra Putin", prenosi AFP.

Putin je tokom svoja prva dva mandata u Kremlju od 2000. do 2008. ojačao, kako kaže, "vertikalu moći" ukinuvši izbore za gubernatore što je bila jedna od njegovih najkontroverznijih odluka.

Premijersku dužnost obnašao je od 2008. do 2012. kada je njegov "štićenik" Dmitrij Medvedev bio predsjednik, a obojica su krajem 2011. objavila da će još jednom zamijeniti položaje zbog čega je javnost optuživala Medvedeva da je samo čuvao to mjesto za Putina.

Putin se na pres-konferenciji osvrnuo i na američki tzv. zakon Magnitsky rekavši kako podupire zabranu Amerikancima da usvajaju rusku djecu i ocijenivši da je zakon, koji su u srijedu donijeli zastupnici Dume, "odgovarajući", piše BBC.

"U slučajevima kada su se istraživala navodna zlostavljanja ruske djece u Americi, vlasti nisu dopustile ruskim predstavnicima da se uključe kao promatrači", rekao je Putin.

Zakon što ga je donijela Duma odgovor je na zakon Magnitsky koji zabranjuje ulazak u SAD navodnim kršiteljima ljudskih prava u Rusiji.

"Odgovor Dume možda je emotivan, no smatram da je u redu", rekao je Putin ističući da zakon Magnitsky "nije prijateljski", prenosi BBC.