Svijet
3

Putin: Ne bi trebalo preoštro suditi članicama grupe Pussy Riot

SRNA
Članice benda Pussy Riot
Članice benda Pussy Riot
Ruski predsjednik Vladimir Putin rekao je da tri članice pank grupe Pussy Riot, koje su izvele protestni nastup u hramu Hrista Spasitelja u Moskvi, ne bi trebalo preoštro da budu osuđene.

Analitičari navode da komentari Putina, koje su prenijeli ruski mediji tokom njegove posjete Londonu, ukazuju na to da bi tri članice pank benda mogle izbjeći maksimalnu zatvorsku kaznu od sedam godina nakon međunarodnih kritika upućenih Kremlju zbog ovog slučaja.

Ruska novinska agencija Interfaks navodi da je ruski predsjednik rekao da "nema ničeg dobrog" u protestu benda.

"Osim toga, ne mislim da bi im trebalo preoštro suditi zbog toga. Nadam se da će sud donijeti pravu odluku", rekao je Putin, dodajući da sud treba da donese odluku o ovom slučaju.

Zapadne vlade i međunarodne organizacije za zaštitu ljudskih prava pozvale su na blažu kaznu i opozicioni lideri smatraju da je suđenje članicama pank benda dio sloma disidenata od kako je Putin došao na treći predsjednički mandat 6. maja.

Marija Aljokina (24), Nadežda Tolokonjikova (22) i Jektarina Samutsevič (29) uvrijedile su brojne vjernike Ruske pravoslavne crkve svojim protestom 21. februara kod oltara hrama Hrista Spasitenja u Moskvi.

Sudi im se prema optužbama za huliganstvo motivisano vjerskom mržnjom zbog protesta tokom kojeg su pozivale Bogorodicu da "izbaci Putina."

Prema rezultatima anketa, mnogi Rusi smatraju da ne bi trebalo da budu osuđene na zatvorske kazne jer su već pet mjeseci u pritvoru.

Optužene negiraju da je njihov motiv bila mržnja i da su protestovale zbog bliskih veza između crkve i države.