Svijet
21

Putin naredio istragu: Ubistvo Nemcova je naručena provokacija

SRNA
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Predsjednik Rusije Vladimir Putin osudio je ubistvo lidera opozicionog ruskog Pokreta solidarnosti Borisa Nemcova i izjavio da smatra da ono ima sve predznake naručenog ubistva i isključivo je provokacija, rekao je portparol ruskog predsjednika Dmitrij Peskov.

Peskov je dodao da je Putin bio brzo obaviješten i da je izrazio saučešće povodom ubistva opozicionog političara.

Putin je, dodao je Peskov, naredio bezbjednosnim agencijama da sprovedu istragu o ubistvu Nemcova.

Peskov je rekao ruskim agencijama da je moguće da ubistvo Nemcova koje se dogodilo sinoć predstavlja i "provokaciju", s obzirom na planove opozicije da sutra u Moskvi održi veliki protest, prenio je Reuters.

"Boris Nemcov se šetao centrom Moskve sa jednom ženom kada je na njega, dok se nalazio u blizini Kremlja, sinoć nešto poslije 23 sata, pucano iz automobila. Nemcov je pogođen sa četiri hica", izjavila je portparolka ruskog Ministarstva unutrašnjih poslova Jelena Aleksejeva za rusku televizijsku stanicu "Rusija 24".

Američki predsjednik Barack Obama je osudio ovo ubistvo ruskog opozicionog lidera i pozvalo rusku vladu da što prije sprovede istragu i da odgovorni budu privedeni pred lice pravde.

Nemcov je bio zamjenik premijer tokom mandata predsjednika Borisa Jeljcina. Važio je za ekonomskog reformatora dok je vodio jedan od najvećih ruskih gradova Nižnji Novgorod. Kada je na vlast došao Putin, Nemcov je postao opozicionar.