Svijet
1

Putin najutjecajnija figuru na svjetskom tržištu nafte i gasa

SRNA
Vladimir Putin (Foto: Arhiv/AFP)
Vladimir Putin (Foto: Arhiv/AFP)
Američki list Forbes proglasio je predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina za najutjecajniju figuru na svjetskom tržištu nafte i gasa.

Gazprom je, prema Forbesu, druga najveća gasna kompanija svijeta.

Esperti ipak upozoravaju da rastuća konkurencija na tržištu "plavog goriva" može ozbiljno da poljulja pozicije ruskog gasnog monopoliste i da Gazprom mora ozbiljno da promijeni svoju marketinšku politiku.

Prva i najveća gasna kompanija, prema Forbesu, jeste saudijski Saudi Aramco, ali je Putin ipak prva figura na gasnom tržištu jer je osim Gazproma na listi najvećih kopanija i Rosneft - na 15 mjestu.

Rusija je dominantni faktor na svjetskom tržištu nafte i gasa, a Putin kao čovjek koji se nalazi na čelu zemlje zaslužuje posebnu pažnju - smatraju eksperti.

Mnogi ocjenjuju da je veliku ulogu prilikom izbora odigrala karizma ruskog predsjednika, jer su se na naftnom i gasnom olimpu mogli naći i emir Katara i kralj Saudijske Arabije.

U Rusiji ipak smatraju da isporučioci nafte i gasa treba da misle ne o sadašnjem statusu nego o tome kako da sačuvaju pozicije na svjetskom energetskom tržištu.

Eksperti ističu naglo jačanje konkurencije upravo u segmentu "plavog goriva".

Tržište se mijenja, neki eksperti govore čak o revoluciji gasa iz škriljaca. Istina, za sada se on ne proizvodi u tako velikoj količini, a cijena proizvodnje je visoka.

To je tema za špekulacije. Tako su na kartu gasa iz škriljaca aktivno odigrali sagovornici Gazproma u toku pregovora o revidiranju dugoročnih ugovora.

Eksperti smatraju da će uskoro Gazprom morati da planira ulaganje kapitala u uslovima kratkih ugovora i cijena koje se dinamično mijenjaju.