Rusija kao turistička meka
0

Putin najavio ulaganje 2,5 milijarde eura u turizam

FENA
Vladimir Putin (Foto: AP)
Vladimir Putin (Foto: AP)
Rusija će do 2018. godine uložiti oko 100 milijardi rubalja u turizam s ciljem da postane svjetska turistička meka, najavio je ruski premijer Vladimir Putin.

On je ocijenio da uprkos prirodnim ljepotama, kao i znamenitim gradovima, Rusija koristi samo oko 30 posto turističkih potencijala.

"Takve raznolikosti nema nigdje u svijetu", istakao je Putin, dodajući da je udio turizma kao privredne grane oko 6,5 posto bruto nacionalnog dohotka, što je za tri posto manje od svjetskog prosjeka.

Putin je najavio početak osmogodišnjeg finansiranja najatraktivnijih projekata u regionima s najvećim turističkim potencijalom, a ukupno bi trebalo da bude uloženo 96 milijardi rubalja (2,5 milijardi eura).

Osmogodišnji plan razvoja turizma trebalo bi da poboljša turističku ponudu pred Svjetsko prvenstvo u fudbalu 2018. godine čiji je domaćin Rusija. Kada plan o razvoju turizma bude proveden u djelo, a projekti završeni, broj turista iz inostranstva trebalo bi da se poveća za šest puta, očekuju u ruskoj vladi.