Zbog kašnjenja penzione reforme
0

Putin kritikovao vladu Dmitrija Medvedeva

FENA
Vladimir Putin (Foto: Arhiv/AFP)
Vladimir Putin (Foto: Arhiv/AFP)
Ruski predsjednik Vladimir Putin uputio je rijetku kritiku vladi premijera Dmitrija Medvedeva u utorak zbog fiskalnih planova i optužio je ministre da nisu djelovali u skladu s odlukama koje je izdao nakon povratka u Kremlj u maju, javljaju ruski mediji.

"Ako sve ostane kao što stoji u planu (proračuna), onda neke tačke tih odluka ne mogu biti provedene, to već vidim. Međutim, one moraju biti provedene", istaknuo je Putin na sastanku o budžetu u Sočiju.

Putin je kritizikovao pripremu budžeta za period od 2013. do 2015. godine jer nisu uzeti u obzir troškovi reforme penzionog sistema.

"Koji je danas datum, 18.? Što smo se dogovorili? Da ćemo do kraja septembra imati prijedloge vlade, pismene prijedloge o penzionoj reformi", rekao je Putin.

"Još nema tih prijedloga", dodao je.

"Kakav je to budžetkoji ste napravili za iduće dvije godine koji ne uzima u obzir jedno od ključnih pitanja s kojima je suočena ekonomija?"

Rusko ministarstvo finansija predložilo je podizanje dobi penzionisanja od 2015. godine i smatra da to treba napraviti postupno. Trenutno u Rusiji žene idu u penziju s 55 godina, a muškarci sa 60.