Svijet
0

Putin Koštunici: Rusija nije primijenila stajališta o Kosovu

FENA
Ruski predsjednik Vladimir Putin kazao je u subotu nakon sastanka sa srbijanskim premijerom Vojislavom Koštunicom da su ruska stajališta o neovisnosti Kosova odavno poznata, te da se razlikuju od stajališta čelnika drugih članica skupine G8 s kojima se Putin sastao na samitu u njemačkom Heiligendammu ove sedmice, javljaju agencije.

Putin se sastao s Koštunicom na marginama privrednog foruma u Sankt Peterburgu na kojem vodeći ruski političari i privrednici raspravljaju o privrednoj budućnosti Rusije.

Putin je tokom sastanka s Koštunicom rekao da se njegovi pogledi na Kosovo razlikuju od pogleda njegovih kolega sa Zapada, ali je dodao da je stekao dojam da ruski partneri nakon samita G8 bolje razumiju stajališta Moskve, prenosi agencija Beta.

Koštunica je rekao da je njegova zemlja u potpunosti odbacila plan UN-ova izaslanika za Kosovo Marttija Ahtisaarija koji predviđa nadziranu neovisnost Kosova.

"Nijedna zemlja ne smije biti kažnjena i ponižena oduzimanjem dijela njezina teritorija", rekao je Koštunica, prenosi agencija dpa. Srbijanski premijer je isto tako zahvalio Putinu na podršci Rusije.

Kosovo je bila jedna od glavnih tema samita skupine industrijski najrazvijenijih zemalja svijeta G8 (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka, Italija, Japan, Kanada i Rusija) koji se od srijede do petka održao u Heiligendammu, podsjetila je Hina.

Američki predsjednik George W. Bush u subotu je na zajedničkoj tiskovnoj konferenciji s talijanskim premijerom Romanom Prodijem odbacio kompromisno rješenje o odgodi rješavanja statusa Kosova.

"Ne trebaju nam nikakvi rokovi u pogledu Kosova, treba nam rezolucija Vijeća sigurnosti", rekao je Bush, zagovornik primjene Ahtisaarijeva plana o nadziranoj neovisnosti Kosova.