Svijet
1

Putin: Kakva ukrajinska vojska, to je NATO-ova legija stranaca

FENA
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Ruski predsjednik Vladimir Putin nazvao je ukrajinsku vojsku "NATO-ovom legijom stranaca kojoj nije cilj braniti ukrajinske interese već, zaustaviti Rusiju od širenja". Isto tako, Putin je optužio Ukrajince da su iskorstili nedavno primirje samo kako bi ojačali snage.

"Ko se uopće bori u Ukrajini? Stalno se priča o nekakvoj ukrajinskoj vojsci, ali ruku na srce, to nema veze s vezom. Veliki dio te vojske čine tzv. 'dobrovoljne jedinice'. Ukratko, to je NATO-ova legija stranaca kojoj uopće nije cilj obrana ukrajinskih interesa. Njihov cilj je nešto drugo", rekao je zagonetni ruski predsjednik za AFP i nastavio izlaganje.

"Koji cilj? Geopolitičko urušavanje Rusije! Službenom Kijevu nije do mirnog rješavanja problema, ne žele zaustaviti sukobe političkim sredstvima. Za razliku od nas", rekao je Putin.

Kasnije je stigla reakcija Sjevernoatlantskog pakta, u kojem su Putinovu izjavu nazvali besmislicom, a glavni sekretar Jens Stoltenberg ruskog je šefa države pozvao da prekine podupirati separatiste na ukrajinskom istoku.

"U Ukrajini nema nikakve NATO-ove legije, jedine strane snage u Ukrajini su ruske", rekao je Stoltenberg.