Svijet
0

Putin još uvijek smatra mogućim sporazum o proturaketnom štitu

FENA
Ruski predsjednik Vladimir Putin ocijenio je u ponedjeljak da je kompromis o američkom proturaketnom štitu između SAD i Rusije, koji nastavljaju razgovore o tom pitanju u Parizu, još uvijek moguć.

"Ništa nije izgubljeno, još uvijek ostaje doza optimizma", rekao je on ruskim novinarima tokom zvanične posjete Abu Dhabiju, a navode ga ruske agencije.

"Što se tiče naših razlika, one su još uvijek prisutne i postojat će zavisno od naših odnosa. Imamo različite stavove o mnogobrojnim međunarodnim pitanjima. To je prirodno. Glavno pitanje je kako riješiti te probleme", nastavio je on.

"Jako je važno da se izbjegne zveckanje oružjem, možemo plašiti jedni druge, ali trebamo tražiti kompromis i postići sporazum. Više bismo voljeli slijediti ovaj drugi put", dodao je ruski predsjednik.

Moskva u razmještanju proturaketnog štita u Republici Češkoj i Poljskoj vidi direktnu prijetnju ruskoj sigurnosti i bezuspješno predlaže Washingtonu da odustane od toga i da koristi radar iz Gabale u Azerbejdžanu.

Washington međutim ponavlja da se radi o odbrambenom štitu od mogućih projektila "odmetničkih zemalja", poput Irana i Sjeverne Koreje.

Ruski i američki predstavnici započeli su u ponedjeljak drugu rundu konsultacija o američkom prijedlogu štita. Prva runda konsultacija održana je krajem jula u Washingtonu.