Zatražio još vremena
0

Putin još nije za odlučne akcije protiv sirijske vlade

Klix.ba
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin se uspio oduprijeti diplomatskom pritisku zapada koji želi da se protiv sirijske vlade pokrenu odlučnije akcije. Putin, koji je već dugo saveznik Sirije, je zatražio još vremena za mirovni plan Kofija Annana.

Sjedinjene Američke Države i Velika Britanija su zatražile od Moskve da pooštri osuđivanje sirijskog režima nakon prošlosedmičnog masakra u Houli, kada je ubijeno 108 civila. Ranije u toku sedmice, Rusija se usprotivila rezoluciji za Siriju koju je predlozilo Vijeće za ljudska prava UN-a, piše BBC.

Na hitnom sastanku koji je održan u petak, vijeće je osudilo Siriju zbog masakra u Houli i pozvalo je na pokretanje istrage. Rusija je bila protiv te istrage, jer nije "izbalansirana". U međuvremenu je SAD u javnost pustio satelitske snimke, koji bi trebali prikazivati masovnu grobnicu u blizini Houle.

Putinove zadnje izjave, koje je rekao nakon sastanka sa francuskim predsjednikom Francoisom Hollandeom, samo pokazuje razliku mišljenja Rusije i Francuske kada je u pitanju sirijski konflikt.

Govoreći na konferenciji za novinare, Hollande je pozvao na povećan pritisak i sankcije te je rekao kako je jedino rješenje da predsjednik Bashar al-Assad podnese ostavku. Prema njegovim riječima, Assadov režim se ponio na neprihvatljiv način i počinio je djela koja mu oduzimaju pravo na vlast.

Međutim, Putin se zapitao da li bi to bio pravi način rješavanja krize. "Zašto mislimo da će ukoliko smijenimo sadašnju vladu, sutra odmah biti bolje. Šta se dešava u Libiji? Šta se dešava u Iraku? Je li tamo sigurnije?", kazao je Putin.

Prema njegovim riječima, najvažnije je spriječiti najgori mogući scenario, a to je izbijanje građanskog rata.

U četvrtak su zvaničnici zapadnih zemalja potvrdili izvještaje od dostavljanju teškog naoružanja u Siriju putem ruskih teretnih brodova. Putin je rekao da Rusija ne dostavlja oružje koje bi se moglo koristiti u slučaju civilnog konflikta.