Anketa u Rusiji
0

Putin je Rusima i dalje najpopularniji političar

FENA
Vladimir Putin, koji je osmogodišnju predsjedničku funkciju u maju zamijenio premijerskom foteljom, ostaje najpopularniji političar u Rusiji, pokazuju rezultati ankete Ruskog centra za istraživanje javnog mnijenja (VCIOM).

Prema rezultatima ankete, glavnim političarem Putina u 2008. smatra 60 posto ispitanika (u poređenju sa 69 posto u 2007.), dok svaki četvrti (24 posto) smatra glavnim predsjednika Rusije Dmitrija Medvedeva.

Daleko iza njih je čelnik Liberalno-demokratske stranke Rusije VLadimir Žirinovski (sa četiri posto) i predsjednik Komunističke partije Rusije Genadij Zjuganov i šef diplomatije Sergej Lavrov sa po dva posto glasova anketiranih.

Putin je lider i na listi "najomiljenijeg zemljaka" sa pet posto glasova, više od estradne zvijezde Ale Pugačove (sa četiri) i nogometaša "Zenita" Andreja Aršavina i glumca Konstantina Habenskog sa po tri posto glasova ispitanika.

Pritom, velik dio anketiranih nije mogao imenovati omiljenog zemljaka - njih 36 posto.

Za skoro polovinu stanovnika (48 posto) glavni unutarnjopolitički događaj bila je promjena predsjednika i vlade, pokazuju rezultati istraživanja VCIOM-a, dok je proteklu godinu obilježio oružani sukob u Južnoj Osetiji (23 posto).

Glavni međunarodni događaj bio je - svjetska finansijska kriza, i to za 35 posto ispitanika.

Kulturni i sportski život obilježila je pobjeda Dime Bilana na takmičenju za pjesmu Eurovizije i Olimpijske igre u Pekingu.

Anketa Centra, prenosi Tanjug, provedena je 13. i 14. decembra na uzorku od 1.600 osoba iz 42 regije Rusije.