Svijet
0

Putin: Ja sam jedini čisti demokrat na svijetu

FENA
Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je da je on "jedini čisti demokrat na svijetu" te ironično rekao da on "više nema s kim da razgovara nakon smrti Mahatme Gandija".

"Jesam li čisti demokrat? Naravno, ja sam čisti i apsolutni demokrat", izjavio je on u intervjuu od ponedjeljka za osam medija koji predstavljaju osam zemalja G8, među kojima i ruski dnevni list Kommersant, uoči samita G8 u Heiligendammu u Njemačkoj, od srijede do petka.

"Tragedija je to da sam ja jedini čisti demokrat na svijetu. Vidite šta se dešava u Sjevernoj Americi. To je užas, mučenja, beskućnici, Guantanamo, zatvaranja bez sudskih procesa i istraga", rekao je on.

"Vidite šta se dešava u Evropi, nasilje nad demonstrantima, korištenje gumenih metaka, suzavca u glavnom gradu, ubijanje demonstranata u drugom", nastavio je on aludirajući na proteste protiv G8 u Njemačkoj i smrt jednog Rusa u protestima u Talinu protiv izmještanja sovjetskog spomenika.

"Ja ne govorim čak ni o postsovjetskom periodu. Bilo je nade za male momke u Ukrajini, ali oni su u cijelosti diskreditirani i okrenuti ka tiraniji", nastavio je ironično gospodar Kremlja, koji ne gleda blagonaklono na "narandžastu revoluciju" u Kijevu 2004.

"Od smrti Mahatme Gandija nemam više s kim da razgovaram", zaključio je Putin, rođen u oktobru 1952., četiri godine nakon smrti velikog pobornika nenasilja.

Na Rusiju se redovno upiralo prstom zbog policijskog nasilja tokom opozicionih demonstracija, zastrašivanja pobornika za ljudska prava ili opozicionara te sve većeg koncentriranja vlasti u Kremlju.