"Rusija me treba"
0

Putin: Italija nema političara kalibra Berlusconija

SRNA
Berlusconi i Putin veliki prijatelji (Foto: Reuters)
Berlusconi i Putin veliki prijatelji (Foto: Reuters)
Ruski premijer Vladimir Putin kaže da je jedan od rijetkih sposobnih lidera danas u svijetu i da je zato potreban Rusiji.

Braneći svoju odluku da se kandiduje za predsjednika po treći put Putin je rekao da danas nema dovoljno talentovanih lidera u svijetu koji bi zamijenili njegovu generaciju, piše britanski list Telegraph. Kategorično odbacujući sugestije da je ruski de fakto jednopartijski politički sistem i dalje na snazi, on je priznao da aktuelni ruski politički sistem treba mijenjati, ali promjene će biti evolutivne, a ne revolucionarne.

"Uzmite na primjer Italiju. Italijanski premijer Silvio Berlusconi se povlači. Ali, da li u Italiji postoji mnogo političara njegovog kalibra. Navedite mi bar jednog", rekao je Putin grupi međunarodnih akademika i novinara sa kojima se sastao u Moskvi. Opisujući Berlusconija kao velikog prijatelja on je rekao da je imidž italijanskog premijera kao ženskaroša namjerno smišljen da privuče pažnju u smislu zavjere. Putin je pohvalio Berlusconija kao osobu koja je donijela političku stabilnost Italiji. 

Navodeći da će biti teško naći dostojnog zamjenika Berlusconiju on je rekao da postoji nestašica talentovanih lidera i u SAD, također. "Uzmite na primjer SAD, tamo će uskoro biti izbori. Republikanci možda mogu pobijediti, ali oni nemaju lidera. Cijeli američki sistem treba da se mijenja", kaže Putin. Siguran da će pobijediti na predsjedničkim izborima u martu 2012. godine i ostati na vlasti do 2024. godine on je rekao da jeste zamjenjiv, ali da želi da ostane zbog obaveze da predvodi zemlju u periodu, kako je naziva, "čudesne ruske postsovjetske renesanse". 

"Možete da imate stotinu novih ljudi i svi oni misle da mogu da budu predsjednici, oni mogu da pokušaju, ali nije lako naći čovjeka za to mjesto", kaže Putin. Vjeruje se da će njegovi komentari uzdrmati predsjednika Dmitrija Medvedeva koji se saglasio da zamijeni radno mjesto sa Putinom naredne godine i postane premijer. Zapadni akademici koji su posjetili Putina rekli su da vjeruju da ruski politički sistem treba hitno mijenjati.

Putin je odgovorio da sistem nije idealan, ali da ga treba mijenjati postepenim reformama. "Mislim da nema idealnih političkih sistema", rekao je on, podsjećajući da je britanski sistem omogućio Gordonu Brownu da postane premijer bez izbora.	On je dodao da ruski politički sistem još nije završio svoje, ali da će biti promjena. "Nadam se da će promjene biti evolutivnog karaktera uz konsenzus takozvane vladajuće elite i naroda", rekao je Putin.

Ponavljajući uobičajene kritike na račun Zapada zbog miješanja u poslove drugih zemalja kao što je Libija on je napomenuo da se njegov treći mandat u Kremlju neće razlikovati mnogo od prethodna dva. "Postoje određene osnovne stvari koje se ne mijenjaju i nikad neće, kao što su ljubav prema domovini, povećanje bogatstva naroda i poboljšanje unutrašnje i spoljne sigurnosti", zaključio je Putin.