Svijet
21

Putin: Imam prijateljski stav prema homoseksualcima

FENA
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Ruski predsjednik Vladimir Putin u nedjelju je branio zakon o "homoseksualnoj propagandi" uoči Olimpijade u Sočiju, ali je insistirao da nema nikakvih predrasuda prema homoseksualcima.

Homoseksualci nisu suočeni s diskriminacijom na poslu ili u društvu u Rusiji, a novi zakon ne škodi nikome, izjavio je on novinaru BBC-ja Andrewu Marru.

"Lično znam neke ljude koji su homoseksualci, i mi smo u prijateljskim odnosima. Nemam nikakvih predrasuda prema njima", kazao je.

Aktivisti za prava homoseksualaca zatražili su bojkot Zimske olimpijade.

Kontroverzni zakon usvojen u junu prošle godine predviđa globe za svakoga ko širi informacije o pedofiliji i homoseksualnosti osoba ispod 18 godina starosti.

Kritičari tvrde da dvosmisleni riječnik zakona i njegovo slobodno tumčenje od vlasti čine praktično nemogućim sve javne skupove homoseksualaca u Rusiji.

Neki nacionalni čelnici nagovijestili su da neće prisustvovati Zimskim olimpijskom igrama, koje traju od 7. do 23. februara.

Američki predsjednik Barack Obama upadljivo je objavio da šalje olimpijsku delegaciju u Soči koja uključuje nekoliko otvoreno homoseksualnih sportista, među kojima i tenisku legendu Billie Jean King.

"Ako želite moj lični stav, reći ću vam da me ne zanima seksualna orijentacija određene osobe", izjavio je Putin Andrewu Marru u Sočiju.

Slavni homoseksualci, poput britanskog pjevača Eltona Johna, popularni su u Rusiji, kazao je.

"Odlikovao sam nekoliko pripadnika homoseksualne zajednice u ovoj zemlji zbog njihovih ličnih ostvarenja, bez obzira na njihovu seksualnu orijentaciju", dodao je ruski predsjednik.

Putin je također ukazao da su brojne druge zemlje zabranile homoseksualne veze.

"Nema nikakve opasnosti za pojedince s tom netradicionalnom seksualnom orijentacijom koji planiraju otići na Igre kao posjetioci ili kao takmičari", kazao je.