Svijet
18

Putin i Obama ne žele ni sjesti jedan pored drugog na Samitu G20

Klix.ba
Barack Obama i Vladimir Putin (Foto: Arhiv)
Barack Obama i Vladimir Putin (Foto: Arhiv)
Mnogo je otvorenih pitanja zbog kojih su predsjednik Rusije Vladimir Putin i predsjednik SAD-a Barack Obama kivni jedan na drugog, odnosno nemaju iste stavove o njima. To je čak toliko izraženo da ne mogu ni sjediti jedan pored drugoga.

SAD i Rusija su u svađi zbog više pitanja, a ona najuočljivija su svakako neslaganje o tome šta treba uraditi u Siriji. Dok bi Obama već ovog momenta započeo vojnu intervenciju na tu zemlju, Putin se tome strogo protivi, nazivajuči takav čin agresijom. Tu je svakako i srdžba SAD-a spram Rusije, koja je dodijelila azil Edwardu Snowdenu, Amerikancu koji je svijetu otkrio tajne dokumente, odnosno činjenicu da Amerika preko svojih obavještajnih agencija špijunira građane, kako SAD-a, tako i još nekoliko država.

Dvojica predsjednika učestvuju ove sedmice na Samitu 20 najrazvijenijih zemalja svijeta. Domaćin je Rusija, a prema protokolu, sve je uređeno tako da njih dvojica sjede što dalje jedan od drugog.

Ruski list Izvestia je objavio kako su organizatori Samita G20 u Sankt Petersburgu prepisivali raspored sjedenja sa ćirilice na latinicu kako bi se osiguralo da Putin i Obama ne sjednu jedan pored drugog.

Predsjednici Rusije (na ruskom je pisalo Rossiya) i SAD-a (na ruskom SShA) bili su smješteni gotovo jedan pored drugog, a između njih je trebao sjesti samo američki saveznik, kralj Saudijske Arabije, Abdullah. Međutim, raspored će ipak biti napravljen prema engleskoj abecedi, a ne prema alfabetu zemlje domaćina, izjavio je Putinov glasnogovornik Dmitrij Peskov. Uglavnom, prema konačnom rasporedu, između predsjednika Rusije i SAD-a sada će sjediti predstavnici Južne Afrike, Saudijske Arabije, Južne Koreje, Turske i Velike Britanije.

Ovakvo nešto se dešavalo i ranije, kao primjera radi 2002. godine na samitu NATO-a u Pragu, kada je napravljen raspored prema abecedi u francuskom jeziku, da bi se što više izolirao tadašnji predsjednik Ukrajine Leonid Kučma.

Podsjetimo i na to da je Obama otkazao bilateralni sastanak sa Putinom u Moskvi nakon što je Rusija odobrila azil Snowdenu.