Svijet
0

Putin i dalje drži sve konce vlasti

FENA
Igor Jurgens, jedan od najbližih saradnika ruskog predsjednika Dmitrija Medvedeva, prvi je zvaničnik koji je u utorak javno priznao da Vladimir Putin i dalje u svojim rukama drži sve konce vlasti, izvještava iz Moskve dopisnik Daily Telegrapha o odnosu snaga novoga ruskog predsjednika i premijera.

U obraćanju evropskim poslovnim liderima na konferenciji u Moskvi Jurgens je rekao da je Putin većinu svojih predsjedničkih ovlaštenja ponio sa sobom kada je postao premijer početkom ovog mjeseca.

Postoji problem kada je premijer vrlo jak, a novi predsjednik to nije ni birokratski ni intelektualno, rekao je visoki savjetnik Dmirija Medvedeva i dodao da je situacija i dalje "veoma fluidna".

Ova njegova izjava neće nimalo iznenaditi Putinove kritičare koji su pretpostavljali da je njegova zamjena funkcije bila samo način da zadrži vlast i zaobiđe ustav koji mu nije dozvoljavao da dobije i treći uzastopni predsjednički mandat. No, kako primjećuje novinar Daily Telegrapha, to ukazuje i na napetost između predsjednikova i premijerova ureda koja bi, kako neki strahuju, mogla destabilizirazi vrh vlasti u Moskvi.