Svijet
1

Putin danas na otvaranju radova na "Južnom toku"

FENA
Vladimir Putin
Vladimir Putin
Prvi radovi na gasovodu "Južni tok" počeće u petak na kompresorskoj stanici "Ruskaja" u Krasnodarskoj oblasti na jugu Rusije, a toj ceremoniji će, kako prenose moskovski mediji, prisustvovati i predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin

Putin je 30. decembra 2011. dao nalog rukovodstvu "Gazproma" da ubrza početak radova na projektu "Južni tok" i da njegova izgradnja počne prije kraja ove godine.

U Srbiji, prema najavama zvaničnika, izgradnja tog gasovoda treba da počne u decembru.

Generalni direktor kompanije "Gazprom Transgas Krasnodar" Igor Tkačenko je izjavio da će kompresorska stanica "Ruskaja" u neposrednoj blizini Crnog mora biti najveća na svijetu i da će ukupan obim gasa koji će se transportovati dostići 63 milijarde kubnih metara godišnje, što je 10 posto ukupne tražnje gasa u Evropi.

U izgradnju "Južnog toka", koji će transportovati ruski gas u Evropu po dnu Crnog mora, biće uloženo oko 15,82 milijarde dolara, prenosi Itar-Tass.

Podmorska dionica gasovoda vodiće od kompresorske stanice "Beregovaja" na ruskoj obali Crnog mora do Burgasa na bugarskoj obali. Ukupna dužina podmorske dionice iznosiće oko 900 kilometara na maksimalnoj dubini većoj od dva kilometra.

Da bi "Južni tok" mogao da bude popunjen do punog kapaciteta od 63 milijarde kubnih metara, ruski sistem za transport gasa biće proširen izgradnjom dodatnih 2.446 kilometara cjevovoda i 10 kompresorskih stanica, ukupnog kapaciteta od 1.437 megavata. Taj projekat, pod nazivom "Južni koridor", biće realizovan u dvije faze, do decembra 2019.

"Južni tok" je od strateškog značaja za energetsku sigurnost Evrope i planirano je da bude pušten u rad do kraja 2015.

Akcionari "Južnog toka" su ruski "Gazprom" koji ima polovinu vlasništva u zajedničkom preduzeću, a drugu polovinu posjeduju italijanski ENI, francuski EDF i njemački BASF.