Svijet
14

Putin: Bio sam spreman staviti nuklearno oružje na raspolaganje

Klix.ba
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Vladimir Putin (Foto: EPA)
Vladimir Putin kazao je da je Rusija bila spremna staviti na raspolaganje i nuklearno oružje na vrhuncu krize u Ukrajini. On je potvrdio i da su ruske sigurnosne službe pratile kretanje svrgnutog ukrajinskog predsjednika od Kijeva do Rusije.

U dokumentarcu koji obilježava godinu dana od dana referenduma na Krimu, prezentovana je uloga Rusije u preuzimanju kontrole nad Krimom. Ruski predsjednik Vladimir Putin opisao je ukrajinsku revoluciju kao oružani prevrat koji su isplanirali američki prijatelji.

On je kazao da je Washington prevario svijet tvrdnjom da je promjena režima podržana uglavnom od Evropljana. Putin je optužio Sjedinjene Američke Države za organizovanje krize kazavši kako su Sjedinjene Države pomogle u treningu i naoružavanju grupa u zapadnoj Ukrajini, Poljskoj, a donekle i u Litvaniji, što je omogućilo oružani udar.

Putin je istakao da je Rusija bila spremna staviti čak i nuklearno oružje na raspolaganje na vrhuncu krize u Ukrajine.

"Mi smo bili spremni na to. Krim je naš historijski teritorij. Tamo žive Rusi, a oni su bili u opasnosti. Mi ih nismo mogli napustiti", kazao je ruski predsjednik.

Putin je u dokumentarcu "Krim: Povratak u domovinu", koji je jučer prikazan na ruskoj nacionalnoj televiziji, priznao i da je naredio Ministarstvu odbrane da rasporedi elitne jednice na Krimu pod okriljem jačanja zaštite ruskih vojnih objekata nakon svrgavanja ukrajinskog predsjednika Viktora Janukoviča. On je dodao i da broj ruskih trupa na Krimu nikada nije prešao 2.000 kako je i temeljeno ugovorom s Ukrajinom.