Svijet
0

Puštena u rad pruga "na krovu svijeta"

FENA
Kineski predsjednik Hu Jintao pustio je danas svečano u rad željezničku prugu na najvećoj visini na svijetu Qinghai - Tibet, opisavši to kao "veličanstveni poduhvat".

"Izgradnja pruge Qinghai - Tibet je od izuzetnog značaja za brži ekonomski i društveni razvoj Tibeta i provincije Qinghai, čime će biti unaprijeđen život svakog entiteta, kao i jačanje jedinstva među etničkim grupama", izjavio je na svečanosti kineski predsjednik.

"Projekt nije značajan samo za kinesku historiju u izgradnji pruga, nego je riječ o velikom čudu za svjetsku željeznicu", dodao je Hu u govoru koji je prenosila kineska državna televizija.

Na ceremoniji su bile okupljene stotine inženjera, radnika i članova Komunističke partije, vojnih i političkih zvaničnika, izvijestile su agencije.

Mnogi strani aktivisti su pozvali na bojkot pruge ka Tibetu, dok je tibetanski duhovni vođa Dalaj Lama u egzilu apelovao na sunarodnike da sačekaju i vide da li će im nova linija donijeti korist.

Izgradnja pruge duge 1.400 kilometra kroz područje poznato kao "krov svijeta", od Golmuda, glavnog grada provincije Qinghai u centralnoj Kini, do glavnog tibetanskog grada Lhase, trajala je četiri godine i koštala je 4,2 milijarde dolara.

Pruga koju nazivaju i "nebeski voz" najviša je na svijetu i vozovi će njome prelaziti planinske prijevoje preko 5.000 metara visine brzinom od 100 kilometara na sat.

Čak 80 posto linije Qinghai - Tibet je iznad 4.000 metara visine i djelimično je postavljena na potencijalno nestabilnom poluzamrznutom i zamrznutom terenu. Da bi se teren održao stalno zamrznutim, kineski inženjeri su u zemlju pored šina postavili cijevi za hlađenje i tako osigurali stabilnost.

Također, vozovi će na toj liniji imati hermetički zatvorene vagone s dodatnim kiseonikom zbog prorijeđenog zraka.

Planirano je da prvi voz, s oko 600 putnika, koji je iz Golmuda krenuo novom željezničkom prugom ka Lhasi, stigne kasno večeras u prijestonicu Tibeta.

Trajanje puta od Golmuda do Lhase je otprilike 47 sati, a cijena karte iznosi između 50 i 160 dolara.

Najviša pruga na svijetu dosad se nalazila na Andima.

I dok su kineski mediji i javnost oduševljeni dostignućem, te najavljuju da će se pruga nastaviti graditi do indijske granice, dotle je ovaj događaj izazvao bijesne reakcije kod dijela svjetske javnosti.

Naime, izražava se strah da će pruga potpuno poremetiti delikatnu ekološku ravnotežu u toj oblasti, dosada uglavnom netaknutu rapidnom industrijalizacijom koja je zahvatila druge dijelove Kine.