Evropski parlament saopćio
3

Pussy Riot ušle u uži izbor za nagradu "Andrej Saharov"

SRNA
Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina i Yekaterina Samutsevich (Foto: Arhiv/AFP)
Nadezhda Tolokonnikova, Maria Alyokhina i Yekaterina Samutsevich (Foto: Arhiv/AFP)
Članice ruske pank grupe Pussy Riot ušle su u najuži izbor za nagradu "Andrej Saharov" koju Evropski parlament svake godine dodeljuje borcima za ljudska prava, saopćeno je danas iz Evropskog parlamenta.

Nadezhda Tolokonnikova, Yekaterina Samutsevich i Maria Alyokhina trenutno u Rusiji izdržavaju dvogodišnju zatvorsku kaznu zbog huliganstva i svetogrđa. One su uoči ruskih izbora u moskovskom hramu Svetog Hrista Spasa otpjevale podrugljivu pjesmu o predsjedniku Vladimiru Putinu.

Ostala dva kandidata za ovu prestižnu nagradu su bjeloruski aktivista Ales Belyatsky koji je osuđen na 4,5 godina zatvora krajem 2011. godine zbog utaje poreza velikih razmjera, kao i dvoje Iranaca, aktivistkinja Nasrin Sotoudeh i režiser Jafar Panahi, koji su također u zatvoru.

Nagrada će biti saopćena 12. decembra u Strazburu.

Nijemac Werner Schulz poslanik Zelenih u Evropskom parlamentu, predložio je članice ruske pank grupe Pussy Riot za nagradu "Saharov". Schulzov prijedlog podržalo je još 45 poslanika.

Nagradu, koja nosi ime naučnika i sovjetskog disidenta Andreja Saharova, Evropski parlament ustanovio je 1988. godine za dostignuća u oblasti razvoja demokratije i zaštite ljudskih prava. Prošle godine nagradu je dobila je grupa aktivista "Arapskog proljeća“.