Svijet
0

Puška kojom je likvidiran Mussolini pronađena u Tirani

NINA
Automatska puška kojom je 1945. likvidiran italijanski diktator Benito Mussolini pronađena je u Tirani, piše jučer milanski list Corriere della Sera, navodeći da je u albanskim državnim arhivama prethodno pronađeno pismo vođe italijanskih partizana koji je donio odluku da se Mussolini strijelja.

Pismo, koje datira iz novembra 1957., potvrđuje autentičnost ovog oružja - riječ je o automatskoj puški marke Mas M, modelu iz 1938., kalibra 7,65, koji se nalazi u Nacionalnom historijskom muzeju u Tirani.

"Kao dokaz mog neizmjernog divljenja prema herojskom albanskom narodu, šaljem vam na poklon automatsku pušku kojom je 28. aprila 1945. strijeljan ratni zločinac Benito Mussolini po naredbi generalnog komandanta italijanskih partizana", piše komunista Valter Audisio u poruci tadašnjem Centralnom komitetu Albanske partije rada.

Mussolinija je, dok je bježao u njemačkoj uniformi, zarobila skupina partizana 26. aprila 1945. Pogubljen je dva dana kasnije, zajedno sa svojom ljubavnicom Clarom Petacci, na sjeveru Italije.

Valter Audisio je poslije rata bio zastupnik Komunističke partije Italije. Umro je 1973. Albanskom diplomati kojemu je predao oružje, Audisio je rekao da "dar mora ostati strogo povjerljiva stvar".

Automatska puška je izložena u Nacionalnom historijskom muzeju u Tirani 1976. s napomenom: "Ovo je oružje kojim je 28. aprila 1945. jedna postrojba italijanskih partizana strijeljala fašističkog vođu Benita Mussolinija."