Iranske lidere smatra racionalnim
0

Pukovnik Gantz sumnja u Teheranovu atomsku bombu

SRNA
Benny Gantz
Benny Gantz
Izraelski pukovnik Benny Gantz, izjavio je danas da ne vjeruje da će Iran odlučiti da napravi atomsku bombu i nazvao lidere te zemlje "veoma racionalnim".

Ovi komentari su u suprotnosti sa mišljenjem premijera Benjamina Netanyahua, koji smatra da Islamska republika namjerava da napravi nuklearno oružje i da se to ne smije dopustiti.

"Iran se kreće korak po korak prema tački kada će moći da odluči da li će napraviti nuklearnu bombu. Još nije donesena odluka o takvom postupku", rekao je Gantz u intervjuu za list "Haaretz".

On je dodao da bi vrhovni iranski vođa, ajatolahAli Khamenei, mogao da se odluči za proizvodnju atomske bombe ako stekne utisak da Iran zbog toga neće snositi posljedice.

"Smatram da bi on počinio veliku grešku ako bi to uradio i mislim da neće preduzeti takav korak. Mislim da iransko rukovodstvo čine veoma racionalni ljudi, ali slažem se da je takvo oružje u rukama islamističkih fundamentalista opasna stvar", rekao je komandant izraelske armije.

Izrael, za koji se vjeruje da je jedina zemlja na Bliskom istoku koja posjeduje nuklearno oružje, nije odbacio mogućnost preduzimanja vojne intervencije protiv Irana ukoliko ekonomske sankcije ne dovedu do obustave iranskog atomskog programa.

Izraelski zvaničnici ponavljaju da su sve opcije na stolu.
Premijer Netanyahu izjavio je prošle sedmice da "iranski režim otvoreno poziva i odlučno radi" na uništenju Izraela i da ulaže maksimalne napore da razvije atomsko naoružanje.

Teheran demantuje te optužbe i tvrdi da njegov proces obogaćivanja uranijuma ima mirovnu svrhu, te da atomski program ove zemlje ne ugrožava druge države.