Nakon sigurnosne provjere
0

Pukotine nađene na još tri aviona Southwest Airlinesa

Sarajevo-x.com
Foto: AP
Foto: AP
Inspektori u Arizoni su pronašli male pukotine na tri aviona američke kompanije Southwest Airlines, slične onima koje su uzrokovale gubitak pritiska i prisilno slijetanje aviona u petak, javlja AP.

Kompanija Southwest je u saopštila da su dva Boeinga imala pukotina, te da će avioni biti popravljeni ubrzo. Član Nacionalnog odbora za sigurnost transporta (NTSB), Robert Sumwalt, u nedjelju je izjavio da su pukotine pronađene i kod trećeg aviona.

Pukotine su uočene na spojevima duž aviona. Kod devetnaest ostalih aviona Boeing 737-300, provjerenih pomoću posebnih testova koje je razvio proizvođač, pukotina nema, te će uskoro biti vraćeni u u upotrebu. Provjera oko 60 aviona će biti obavljena do utorka. To znači da će se letovi i dalje otkazivati dok avioni ponovo ne budu spremni za letove. Oko 600 letova je otkazano ovog vikenda nakon što je kompanija Southwest povukla 79 svojih aviona.

Sumwalt je rekao da Boeing izrađuje bilten za sve modele 737-300 koji su stari oko 15 godina i koji su do sada obavili 39.000 polijetanja i slijetanja. Širom svijeta se nalazi 931 ovakav avion, a 288 ih se koristi u SAD-u. Bilten će sugerisati na češće provjere.

U petak je avion sa 118 putnika izgubio pritisak u kabini nakon pukotine na trupu veličine 152 centimetra, neposredno nakon polijetanja iz Phoenixa.

Nakon gubitka pritiska u kabini, kapetan je odlučio sletjeti na aerodromu u Yumi, koji je u tom trenutku bio najbliži. Srećom, niko od putnika nije ozbiljnije povrijeđen.

U julu 2009. godine je došlo do pukotine na trupu još jednog Southwestovog Boeinga 737, što je uzrokovalo gubitak pritiska u avionu. Ovakvi problemi mogu imati tragične posljedice. Tako je 1988. godine pukotina na trupu Boeinga 737 kompanije Aloha Airlines, koji je letio iz Hiloa u Honolulu, također uzrokovala gubitak pritiska. Stjuardesa je u toj nesreći izgubila život, a nekoliko putnika je povrijeđeno.