Svijet
0

Puig pozdravio odluku Obame o zatvaranju Guantanama

FENA
Predsjednik Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope Lluis Maria de Puig pozdravio je danas odluku američkog predsjednika Baracka Obame da zatvori zatvor u Guantanamu.

"Činjenica da je već u prvim danima na dužnosti Obama pozvao na zatvaranje Guantanama i zatražio da se SAD pridržava Ženevske konvencije o ratnim zatvorenicima pruža veliku nadu da će Evropa i SAD ubuduće moći da udruže snage u svojoj tradicionalnoj ulozi zastupanja veoma visokih standarda međunarodnog prava", rekao je Puig poslanicima Parlamentarne skupštine VE na otvaranju zimskog zasjedanja tog tijela u Strasbourgu (26-30. januara).

On je podsjetio na poziv koji je uputio predstavnicima 47 zemalja članica da prime bivše zatvorenike iz zloglasnog zatvora za koje je ustanovljeno da su nevini, ali koji više ne mogu da se vrate u svoje zemlje porijekla zato što bi im životi bili ugroženi.

Zimskim zasjedanjem PSVE-a dominirat će rasprava o posljedicama rusko-gruzijskog rata, a značajno mjesto će biti posvećeno sukobima u Gazi i posljedicama globalne finansijske krize.