Svijet
0

Puglia: Završeno 13. bijenale umjetnika Mediterana i Evrope

FENA
U talijanskoj Pugliji (Pulja) završeno je 13. bijenale umjetnika Mediterana i Evrope na kojem je među 700 umjetnika iz 46 zemalja učestvovala i Bosna i Hercegovina sa 22 umjetnika.

Na Bijenalu je od 23. do 31. maja u 12 paviljona na 50.000 kvadratnih metara u kreativnom selu Sierra del Levante izvedeno 1.200 umjetničkih radova iz vizualne umjetnosti, 25 književnih večeri, 40 filmskih projekcija, 60 teatarskih muzičkih i plesnih programa, 24 workshopa i 14 konferencija.

Preko 100.000 ljudi posjetilo je ovaj veliki događaj koji organizuju regija Puglia i Asocijacija bijenala mladih umjetnika Evrope i Mediterana (asocijacija je osnovana 2001. u Sarajevu).

Manifestaciju je pratilo 130 domaćih i stranih novinara, a sljedeće, 14. bijenale, bit će održano od 3. do 12. septembra 2010. godine pod nazivom „Sedam vrata“.

Na press konferenciji koja je održana danas izraženo je zadovoljstvo zbog uspjeha ove manifestacije i potvrđen interes da se nastavi zajednički rad Sarajeva, Puglije i Skoplja na realizaciji Mediteranskog foruma koji je prvi put održan u Sarajevu 2008. na Sarajevskoj zimi, drugi je održan u Pugliji, treći forum je zakazan za Skoplje

Povodom završetka 10-dnevnog bijenala večeras će biti predstavljena modna revija, na kojoj učestvuje bh. umjetnik Adnan Čorambegović, i održan veliki koncert svih učesnika

Predsjednik Međunarodnog centra i šef delegacije umjetnika koji su se predstavili u Pugliji i predsjednik Asocijacije bijenala od 2001. do 2007. Ibrahim Spahić čestitao je organizatorima i posebno istakao da je ovo jedan veliki događaj ne samo za umjetnike, grad, Evropu i Mediteran nego i za izgradnju novih veza i odnosa među različitim kulturama i civilizacijama, ističući da je ovo najznačajniji susret mladih umjetnika u kojem je dosada samo iz Bosne i Hercegovine učestvovalo 500 umjetnika.