Svijet
0

Pucnjava u glavnom gradu Tunisa

SRNA
U centru glavnog grada Tunisa danas je izbila pucnjava, nakon što je u noćašnjim sukobima demonstranata sa policijom poginuo jedan muškarac, izjavili su očevici.

Crni dim podigao se iznad glavnog grada dok je policija postavljala blokadu čitavog područja.

    Demonstracije protiv vlasti počele su prije mjesec dana, a novi sukobi odvijaju se nedaleko od zgrade centralne banke u poslovnom dijelu grada, blizu glavne autobuske i tramvajske stanice.

    Očevici kažu da se čula pucnjava iz vatrenog oružja, te da je policija upotrijebila suzavac da bi razbila demonstracije.

    Sve radnje su zatvorene, a naoružani vojnici, koji su poslati u pomoć policiji, stoje ispred državnih objekata iza prepreka od bodljikave žice.

    Državna televizija prenijela je da će se predsjednik Zine al Abidine Ben Ali obratiti naciji tokom dana. Ovi protesti predstavljaju najveći izazov za njega od kada je došao na vlast prije 23 godine.

 Učesnici demonstracija kažu da su bijesni zbog nezaposlenosti i represije koju sprovodi vlast. Zvaničnici tvrde da su ekstremisti zloupotrebili proteste i da pokušavaju da nanesu štetu Tunisu.
    Prema zvaničnim podacima, od početka nemira poginule su 23 osobe, ali su UN prenijele izvještaj organizacija za zaštitu ljudskih prava u kojem je ta brojka podignuta na skoro 40.