Svijet
34

Pucnjava u američkoj crkvi: Roof je mjesecima planirao napad, htio je započeti građanski rat

Klix.ba
Američka policija jučer je uhapsila muškarca Dylanna Roofa koji je osumnjičen da je ubio devetero ljudi u crkvi u mjestu Charlestonu.

Roofov cimer Dalton Tyler tvrdi da je osumnjičeni za ubistva devet vjernika u američkoj crkvi mjesecima unaprijed planirao "nešto veliko".

Njegovi poznanici tvrde kako je bio povučen, kako nije imao posao te da je bio izuzetno ljut mladić. S druge strane, članovi porodice odbijaju da komentarišu cijeli slučaj.

Foto: EPA
Foto: EPA

"Bio je pobornik segregacije i sličnih stvari. Jednom je rekao da želi započeti građanski rat te da će učiniti nešto nakon čega će izvršiti samoubistvo", rekao je Tyler za ABC News.

On je dodao kako je Roofa upoznao preko prijatelja, te da su Roofovi roditelji svome sinu za rođendan kupili pištolj. Ipak, tvrdi Tyler, bilo mu je zabranjeno nositi ga sve do nedavno.

Foto: EPA
Foto: EPA

Podsjećamo, pucnjava se desila u srijedu u afroameričkoj crkvi u Južnoj Karolini, a Roof je navodno 30 minuta sjedio među vjernicima prije nego što je otvorio vatru i ubio šest žena i tri muškarca, među kojima je bio i svećenik.