Svijet
0

Ptičja gripa u Rusiji usmrtila 100 hiljada peradi

FENA
Ruski zvaničnici saopćili su da je smrtonosni virus pričije gripe H5N1 usmrtio više od 100 hiljada ptica na jednoj peradarskoj farmi na jugu Rusije.

Guverner Krasnodara Alexandar Thachevm u utorak je izjavio da je farma stavljena u karantin i da su poduzete ostale mjere kako bi se spriječilo širenje virusa.

U Parizu je Svjetska organizacija za zdravlje životinja upozorila da će se ovaj virus vjerovatno proširiti na ostale dijelove Evrope nakon što je pronađen na jednoj francuskoj peradarskoj farmi.

U međuvremenu, švedski zvaničnici kažu da je su divlje patke na jugu Švedske zaražene virusom H5, prenijele su agencije.

Pakistanske vlasti su za klanje odvojile najmanje 15 hiljada kokoši zaraženih virusom H5 u jednoj od svojih provincija.

Njemački zvaničnici za pitanje zdravlja kažu da je jedna mrtva mačka pozitivno testirana na virus H5N1 ptičije gripe, što je prvi slučaj virusa koji je pronađen među drugim životinjama u Evropi.

Vlasti navode da je mačka pronađena na otoku Ruegen, gdje je početkom mjeseca na desetke ptica uginulo od virusa. Stručnjaci navode da su mačke u Aziji inficirane jer su jele zaražene ptice, iako nije zabilježen nijedan slučaj da su ljudi zaraženi gripom od mačaka.