Svijet
0

Ptičija gripa se širi Bangladešom

FENA
Uprkos masovnom uništavanju živine u zaraženim oblastima zemlje, ptičija gripa se proširila na još jedan distrikt u u Bangladešu - Munšingandž - udaljen 60 kilometara od glavnog grada Dake, čime se broj oblasti u kojima se pojavila ova bolest povećao na 44, od ukupno 64, prenosi Reuters pozivajući se na izvore u bangladeškom Udruženju živinarske industrije.

Od marta prošle godine u Bangladešu je pobijeno blizu 911.000 komada živine, a živinarski sektor je oštećen za oko 45 milijardi taka (650 miliona dolara).

Gotovo 90.000 ili 60 posto od ukupnog broja živinarskih farmi u Bangladešu trenutno je zatvoreno zbog direktnog ili indirektnog efekta ptičije gripe, izjavio je generalni sekretar nacionalnog Udruženja živinarske industrije Sijed Abi Sideke.

On je dodao da je zbog prestanka rada velikog broja domaćih živinarskih farmi bez posla ostalo, širom Bangladeša, oko 150.000 ljudi.

Sideke smatra da bi u ovim uvjetima vlada Bangladeša trebalo da osigura uzgajivačima živine zajmove pod povoljnim uvjetima, kao i da na druge načine olakša njihov položaj.

Na sreću, još nije bilo ljudskih žrtava ptičije gripa u Bangladešu, gusto naseljenoj zemlji sa 140 miliona stanovnika, u kojoj se živina često drži u zadnjem dvorištu i u veoma je bliskom kontaktu sa ljudima.

Svjetski eksperti strahuju da bi virus H5N1 mogao da mutira u oblik koji bi se lako prenosio sa čovjeka na čovjeka i tako izazove pandemiju, naročito u zemljama u kojima vladaju uvjeti slični bangladeškim.

Od 2003. godine virus ptičije gripe usmrtio je više od 230 ljudi širom sveta, koji su se njime uglavnom zarazili kroz direktan kontakt sa oboljelom živinom.