Upozorenje naučnika
0

Ptičija gripa bi mogla mutirati i izazvati pandemiju

Klix.ba
Naučnici su upozorili da bi virus pričije gripe H5N1 mogao mutirati u formu koja se brzo širi između ljudi.

Istraživači su identificirali pet genetskih promjena koje bi mogle dovesti do toga da virus izazove smrtonosnu pandemiju. Prema njihovim procjenama, teoretski je moguće da se ove promjene dese u prirodi.

Američke agencije su iz straha od terorizma i stvaranja biološkog naoružanja pokušale zabraniti objavljivanje dijelova istraživanja, ali neuspješno.

Prema riječima profesora Rona Fouchiera, sa medicinskog centra Erasmus u Holandiji, koji je vodio ovo istraživanje, objavljivanje rada će dati široj naučnoj zajednici najbolju mogućnost za borbu protiv mogućih pandemija pričije gripe u budućnosti.

"Nadamo se da ćemo shvatiti koji virusi mogu izazvati pandemiju, a ako to budemo znali, moći ćemo ih spriječiti pomoću strogih programa uništenja", kazao je Fouchier za BBC.

On je također rekao i da bi ovo istraživanje moglo pomoći pri otkrivanju i razvoju vakcina protiv smrtonosnih formi ptičije gripe.

Virus H5N1 je odgovoran za smrt desetaka miliona ptica, a još stotine miliona ih biva ubijeno kako bi se zaustavilo širenje. Virus je smrtonosan i za ljude, ali se može prenijet samo bliskim kontaktom sa zaraženim pticama. Upravo zbog toga je od ovog virusa umrlo relativno malo ljudi. Od 2003. godine su od ovog virusa umrle 332 osobe.

Međutim, u svijetu vlada strah da bi virus mogao mutirati u formu koja se između ljudi prenosi putem zraka, kašljanjem i kihanjem. To bi moglo izazvati pandemiju, koja bi se brzo proširila po svijetu i ubila desetke miliona ljudi. Ova studija je dokazala da je to teoretski moguće.

Naučni tim profesora Fouchiera je uporedio genetsku strukturu virusa ptičije gripe sa virusima koji su u prošlosti izazivali pandemije. Pronađeno je pet ključnih razlika za koje naučnici vjeruju da omogućuju širenje virusa zrakom. Njihove sumnje su potvrđene kada je genetski modificirani virus H5N1, kojem su uklonjene navedene razlike, imao mogućnost širenja zrakom između laboratorijskih životinja.

Iako je dokazano da se ptičija gripa može prenositi zrakom, naučnici još ne znaju kolika je stvarna mogućnost da se to zaista desi. Potrebna su dodatna istraživanja o tome kako se virusi gripe prenose između ljudi.

Međutim, jasno je da je nastajanje ovakve forme virusa prirodnim putem malo vjerovatno, jer bi se inače taj virus već pojavio.